Актуално

На фокус

Убиецът на Милен Цветков: Никога не съм взимал дрога съзнателно

Убиецът на Милен Цветков: Никога не съм взимал дрога съзнателно

07.10.2022

Втори Фронт

2395


Дегизиран с очила, шапка и маска се появи в съда обвиняемият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов. Той отново бе придружен от своята майка, която е неотлъчно до него при всички дела досега.

„Никога съзнателно не съм взимал наркотици. Аз и семейството ми сМе съсипани също от тази трагедия“, заяви Николов пред магистратите. Според прокуратурата това е трик, с който адвокатите му целят да го оневинят, че е взел наркотици без неговото знание и съгласие.

Обвинението поиска от Софийския апелативен съд да наложи 15 години затвор на обвиняемия за катастрофата, при която загина Цветков.

Пред съда днес започнаха пледоариите по делото срещу Николов. ТВМЕДИА припомня, че инцидентът се случи навръх Великден през 2020 г.

Тази година, на първа инстанция, Софийският градски съд осъди Николов на 9 години затвор. Тогава по делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му има наличие на наркотици. Николов отрече да е взимал съзнателно забранени субстанции.

Днес бе даден ход на делото, като съдът отказа да уважи доказателствените искания на защитата на подсъдимия за нова експертиза и разпит на свидетели. От прокуратурата поискаха по-високо наказание за Николов.

Кристиан Николов помоли съда да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не повлиян от медийния и обществен натиск. Още един път той изрази съжаление за случилата се трагедия, като изказа съболезнования на семейството на Милен Цветков. Николов поиска съдът да намали наказанието му или да върне делото на първа инстанция.

Николов заяви, че след катастрофата е направил абсолютно всичко възможно да помогне на Милен Цветков. Той каза още, че никога не е използвал наркотици.

„Аз и моето семейство също сме съсипани от тази трагедия“, каза още подсъдимият и добави, че се разкайва за случилото се и ще носи последствията до края на живота си.

Адвокат Константин Симеонов заяви, че правилно първата инстанция е приела, че според събраните данни по делото се касае за престъпление по непредпазливост. Той отбеляза смекчаващите вината обстоятелства, като това, че Николов е оказал помощ на пострадалия Цветков. И поиска по-леко наказание за подсъдимия. Другият адвокат на Николов Любомир Таков помоли съдът да върне делото за ново разглеждане на долната инстанция.

Съдът се оттегли на съвещание.

„Изненадани сме, че съдът ще се произнесе с решение в срок, тъй като има две възможности – да приеме тези квалификации, които е приел първоинстанционният съд, а другата е да отмени и да върне за разследване“, заяви Надежда Ковачева, адвокат на семейството на Милен Цветков.
„Според нас деянието е извършено умишлено, при евентуален умисъл, тъй като е на лице интелектуалния момент за това”, обясни тя и добави, че подсъдимият е могъл да избегне удара само ако предприеме неутрализиращи мерки, но той не го е направил.

“Евентуалният умисъл се различава от прекия, не по това, че е по-лек, а по това каква цел преследваш”, каза Ковачева.

Източник: Tvmedia.bg

Свързани статии