Актуално

На фокус

Убиецът на британския депутат е мигрант от Сомалия

Убиецът на британския депутат е мигрант от Сомалия

16.10.2021

Втори фронт

281


Мъжът, задържан по подозрение в убийството на британския депутат Дейвид Eймс, е мигрант от Сомалия. Това съобщи британският вестник The Daily Telegraph , позовавайки се на източници от британското разузнаване. Полицията, която преди това съобщи, че нападателят, който е задържан на мястото на престъплението, е на 25 години, все още не е потвърдила тази информация. 
Убиецът на британския депутат е мигрант от Сомалия

В петък вечерта говорителят на полицейското управление на графство Есекс Бен-Джулиан Харингтън заяви на пресконференция, че разследването ще трябва да определи дали нападението срещу депутата е терористичен акт. Британското звено за борба с тероризма участва в разследването. 
 

В същото време Харингтън подчерта, че в момента служителите на реда смятат, че няма терористична заплаха и нападателят е действал сам. 
Еймс, британски депутат от управляващата Консервативна партия, беше нападнат по време на среща с избиратели в методистка църква в Лий-он-Си (Есекс, Източна Англия). Той получи няколко прободни рани и скоро след това почина, въпреки помощта, която получи от лекарите, които бързо пристигнаха на мястото. 
Еймс беше депутат в британския парламент близо 40 години, спечелвайки първите си избори през 1983 г., когато британското правителство беше оглавявано от Маргарет Тачър. За службата си в страната през 2015 г. е удостоен с рицарско звание. Еймс беше дълбоко религиозен католик, което се отрази в неговите политически и социални възгледи. Известно е, че той се противопоставя на абортите и еднополовите бракове. 
Великобритания е дълбоко шокирана от убийството на депутата Дейвид Еймс, заяви британският премиер Борис Джонсън. 
"Мисля, че всеки от нас е дълбоко шокиран от случилото се. Мислите ни са със семейството, съпругата и децата му", каза той пред Sky News. 
Премиерът подчерта, че Еймс е служил в полза на хората от Есекс и цяла Великобритания повече от 40 години и е един от “най-милите хора в политиката“.

Знамената на Обединеното кралство над резиденцията на премиера Борис Джонсън на "Даунинг стрийт" и пред британския парламент бяха спуснати наполовина в знак на почит пред паметта на загиналия.

Атаки срещу парламентаристи във Великобритания 

Инцидентът с Еймс е първото убийство на британски депутат от 2016 г., когато опозиционният депутат от лейбъристите Джо Кокс, която се бореше за членството на Обединеното кралство в ЕС, беше убита от крайно десния поддръжник Томас Меир. Когато Кокс се срещна с избирателите седмица преди референдума за Брекзит, той намушка 41-годишната жена няколко пъти и след това я застреля три пъти с пистолет. 
 

През 2000 и 2010 г. са направени опити за покушение върху либерал-демократа Найджъл Джоунс и лейбъриста Стивън Тимс, съответно. И в двата случая нападателите дойдоха на срещи на депутати с избиратели в техните избирателни райони и използваха хладни оръжия. Тимс получи две прободни рани в корема, Джоунс беше тежко ранен в ръката от самурайски меч. И двамата оцеляха и продължиха да работят в парламента. Британските депутати, включително повечето министри от кабинета, нямат постоянна охрана.

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания