Актуално

На фокус

Туроператори искат оставка и съд за здравния министър

Туроператори искат оставка и съд за здравния министър

09.08.2021

Втори фронт

292


Обединение „Бъдеще за туризма“ поиска оставката на здравния служебен министър д-р Стойчо Кацаров, заради препоръката му да не се пътува до Турция, Гърция и Кипър.

Нещо повече, сдружението, в което членуват туроператори и туристически агенти, ще потърси съдебна отговорност "за поредния удар, нанесен на най-тежко пострадалия от пандемията отрасъл" и заради анулираните и предплатени туристически пътувания до тези основни летни дестинации.

Според туроператорите действията на здравния министър водели до хаос, до недоверие и отлив на туристи в разгара на сезона. „Настояваме за тази оставка заради недомислените изявления, заради липсата на грижа от страна на настоящото правителство към фирмите, занимаващи се с изходящ туризъм, заради тоталната липса на адекватна кампания за поощряване на българските граждани да се ваксинират“, се посочва още в писмото до служебния премиер Стефан Янев.

От ОБТ обвиняват здравното министерство, че препоръчва едни и игнорира други дестинации. "Има толкова страни, където ситуацията е далеч по-тежка, като например Индия и Бразилия, защо точно Гърция и Турция", питат от сдружението.

Друга туристическа организация - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация - разкритикува внесената от служебното правителство в НС актуализация на бюджета за тази година, защото в нея не били предвидени допълнителни пари за сектора.

Като примери се посочват липсващи средства за дигитална национална реклама на туризма, които да достигнат "поне 1% от приходите в бюджета от туризъм за национална туристическа реклама", както и различни стимули, за да изберат чуждестранните туристи България за своята почивка. "Задължително трябва да се продължи програмата за получаване на 35-те евро за всеки доведен със самолет организиран турист и да се вземе постоянна нотификация от ЕК, така че мярката да има постоянно и предвидимо действие за поне 2 години занапред, за да могат туроператорите да калкулирпат  стимулите в своите програми и намаленията да стигнат реално до крайните клиенти", посочвах от БХРА. Асоциацията настоява 35 евро да се дава и за туроператори, които водят туристи и по суша. Освен това според тях трябва да се предвидят допълнителни 5 евро на доведен турист, които да се плащат след като приключи сезона.

За да се стимулира вътрешният туризъм е необходимо подобно на програмата за учениците да се отделят и средства за програма за възрастните хора, като се започне с медици, полицаи и учители.

От БХРА продължават да настояват държавата да поема разходите за PCR и антигенни тестове на чуждестранните туристи, а тези, които са ваксинирани - да ползват намаления от услуги, като разликата се поема от бюджета.

Мярката 60/40 за запазване на заетостта за туризма трябва да се дофинансира до 80/0 и тези средства да бъдат предвидени в бюджета, като мярката остане в сила поне още 2 години, настояват още от БХРА. От асоциацията са притеснени, че не са предвидени компенсации за бизнесите, които може да бъдат затворени на регионален принцип. 

   Източник: СЕГА
 

 

Свързани статии