Актуално

На фокус

Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

23.09.2021

Втори фронт

1087


Стимули за хората, които се ваксинират, и въвеждане на здравни сертификати за посещения на хотели и заведения срещу работа без ограничения. Това са обсъдили представители на туристическия бранш с премиера Стефан Янев и неговия икономически екип.

"Предложихме Министерството на финансите да намери форма, в която чрез допълнителните средства, заложени в актуализацията на бюджета за туристическия бранш, да бъде стимулиран ваксинационния процес в страната", заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова след срещата.„В противен случай тези средства, разпределени на големия брой фирми в туризма, биха били пренебрежително малки, освен това трябва да бъдат администрирани и в крайна сметка резултатът от тях ще бъде нулев“, посочи Карастоянова.

За масирана ваксинационна кампания се обяви и служебният министър на туризма Стела Балтова. "Ако това не се случи, България няма да успее да се нареди сред т.нар. "зелени дестинации" по отношение на коронавируса и ще има сериозен проблем с притока на чуждестранни туристи", заяви Балтова след срещата.

Браншовите организации са настояли правителството да одобри пакета от документите, с които посетителите в хотели, заведения и други туристически обекти да удостоверяват здравния си статус. "С тестове за здравен статус трябва да се влиза не само в хотели и ресторанти, но и в търговски обекти, телекоми, банки, които са не по-малко рискови", заяви Полина Карастоянова.

След 10 дни предстои нова среща на бранша с ресорните министри, на която ще бъдат представени възможните решения.

От Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще продължат да работят в протестен режим, без да се съобразяват с наложените ограничения. А междувременно ще депозират в правителството предложения за дейността си на база добрите европейски практики.

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания