Актуално

На фокус

Турция обвини САЩ, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид

Турция обвини САЩ, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид

25.04.2021

Втори Фронт

756


Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид.

Турското външно министерство привика американския посланик в Анкара и обяви, че позицията на Вашингтон е предизвикала рана в отношенията между двете страни, която трудно може да бъде излекувана.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други държави, които признават, че през Първата световна война е извършен арменски геноцид.

„Няма да приемем от никого уроци по нашата собствена история“, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Джо Байдън стана първият американски президент, който използва думата геноцид в ежегодното изявление по повод годишнината от клането между 1915 и 1917 година.

В опит да смекчи предстоящата яростна реакция на Турция, в петък Байдън разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни.

Самият Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул заяви, че „трети страни“ се опитват да политизират продължаващия вече един век дебат дали е извършен геноцид.

В Армения премиерът Никол Пашинян приветства изявлението на Джо Байдън. В публикация във Фейсбук Никол Пашинян заяви, че това е мощна стъпка към справедливост и историческа истина.

По-късно Пашинян обяви, че подава оставка. Причината не е свързана с арменския геноцид, а с политическата криза в страната, предизвикана от конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах.

На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

Източник: БНР

Свързани статии