Актуално

На фокус

Туитър премахна акаунта на президента Тръмп завинаги

Туитър премахна акаунта на президента Тръмп завинаги

09.01.2021

Втори Фронт

1993


Twitter е премахнал президента Тръмп от своята платформа, съобщи компанията в петък вечерта.

„След внимателен преглед на скорошните туитове от акаунта @realDonaldTrump и контекста около тях решихме  окончателно да спрем акаунта поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, каза Twitter.
„В контекста на ужасяващите събития тази седмица, в сряда ясно посочихме, че допълнителни нарушения на правилата на Twitter биха могли да доведат точно до този ход от наша страна“.

Решението на Twitter беше последвана от две туита на Тръмп в петък следобед, които в крайна сметка ще бъдат последните му. 
Туитовете нарушавали политиката на компанията срещу “насърчаване" на насилието, казаха още от Twitter и „тези два туита трябва да се четат в контекста на по-широките събития в страната и начините, по които изявленията на президента могат да бъдат възприети от различни аудитории, включително да подбудят към насилие , както и в контекста на модела на поведение на този акаунт през последните седмици. "
Първият туит беше за поддръжниците на Тръмп.
"75 000 000 са великите американски патриоти, които гласуваха за мен, ПЪРВО Е АМЕРИКА и ОТНОВО ДА НАПРАВИМА АМЕРИКА ВЕЛИКА, ще имат ГИГАНТСКИ ГЛАС  още дълго време напред в бъдещето. Те няма да бъдат незачитани или третирани несправедливо по никакъв начин или форма !!!"

Вторият пост съобщи, че Тръмп не планира да присъства на инаугурацията на Джо Байдън.
"За всички, които се интересуват -  няма да отида на откриването на 20 януари."

Twitter заяви, че туитът относно встъпването в длъжност може да се разглежда като допълнително изявление, че изборите не са легитимни. Компанията също така заяви, че туитът може да се тълкува и така - че Тръмп предупреждава, че встъпването в длъжност ще бъде "безопасна" цел за насилие, защото той няма да присъства.
Другото изявление на Тръмп за американските патриоти предполага, че "той планира да продължи да подкрепя, овластява и защитава онези, които вярват, че той е спечелил изборите", заяви Twitter.
Забраната на Twitter специално се отнася до „акаунта @realDonaldTrump“, а не лично към Тръмп.

"Ако е ясно, че друг акаунт се използва за същите цели, той също подлежи на спиране", се казва в изявление на Twitter. 

За държавни акаунти, като @POTUS и @WhiteHouse, няма да спрем тези акаунти, но ще предприемем действия, за да ограничим тяхното използване. Тези акаунти обаче ще бъдат прехвърлени в новата администрация след време и няма да бъдат спрени от Twitter освен ако не е абсолютно необходимо за облекчаване на реалната вреда. ".

Политиката на Twitter също ще забрани на Тръмп да насочва трета страна да управлява акаунт в Twitter от негово име.

„Както казвам отдавна, Twitter е отишъл все по-далеч в забраната на свободата на словото и тази вечер служителите на Twitter са се съгласували с демократите и радикалната левица при премахването на акаунта ми от тяхната платформа, за да ме заглушат“, Тръмп туитна.
Туитовете изчезнаха почти моментално.


Twitter каза пред CNN, че акаунтът на кампанията на Тръмп също е окончателно забранен. 

Говорител на Twitter потвърди пред CNN, че това, което е наложило забраната на @ TeamTrump, е опитът й да сподели същия език, който Тръмп се опитва да публикува по-рано.

Запитан дали вижда разлика между журналистите, които съобщават думите на Тръмп, и кампанията на Тръмп, повтаряща думите на Тръмп, Twitter казва пред CNN, че има разлика.
"Има разлика между това, че някой прави репортаж за президента, и някой, който се опитва да позволи на акаунта си да бъде използван от президента, за да заобиколи забраната", каза говорителят на Twitter.
Защитниците на граждански права, които отдавна критикуват технологичните платформи за разпространение на реч на омразата и разделението, приветстваха решението на Twitter.

„Сега зависи от Facebook и Google / YouTube да следват примера на Twitter. - казват още правозащитниците…

Свързани статии