Актуално

На фокус

Трифонов няма да подкрепи кабинета на БСП

Трифонов няма да подкрепи кабинета на БСП

28.08.2021

Втори фронт

2909


Слави Трифонов няма да подкрепи кабинет с мандата на БСП, стана ясно от негово интервю пред БНТ тази вечер. "Възпитанието изисква да се отиде на среща с БСП. Но с БСП имаме много големи политически различия. Тя е лява формация, партията на статуквото. Тя не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство", заяви лидерът на ИТН. И обясни, че цялата работа била като любовта - ако един път някой не те подкрепи, нямало как другия път ти да го подкрепиш. Освен това Трифонов изтъкна, че ИТН и БСП не могат да съставят сами правителство - при евентуално взаимодействие имало риск да попаднат в капан, ако например ДПС се присъедини към тях. Като цяло той бе доста остър към БСП, макар от няколко дни лидерът на социалистите Корнелия Нинова да излъчва силно позитивни сигнали към него.

Думите на Трифонов за БСП не са изненадващи предвид известната вече позиция на ИТН, че няма да се съюзява с никой. Всичко това потвърждава, че

есента ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Трифонов смята, че изборите трябва да са 2 в 1 - президентски и парламентарни.
Самото интервю, проведено от Бойко Василев и напоително обсъждано в аванс, не роди особени новини. Любопитен нюанс бе, че Трифонов се обяви за съставяне на правителство на всяка цена в следващия парламентарен мандат. Но така и не стана ясно как точно смята "да мели" с другите т.нар. протестни формации. Отново демонстрира самодостатъчност. Дори интервюто съдържаше ред пикантерии, които още повече ще го отдалечат от ДБ и "Изправи се!".

Така например Трифонов разказа, че покрай преговорите за съставяне на кабинет Христо Иванов и Мая Манолова са ходили на крака в офиса му.

За такива срещи не е съобщавано публично.

Той попитал Иванов и Манолова ще подкрепят ли правителство на ИТН, но получил отрицателни отговори, без да разбере защо. "Попитах ги какво искат, от какво има нужда, какво да се направи... Те бяха ясни, че няма да се подкрепи правителството на ИТН. Попитах Христо Иванов: Добре, къде виждаш тая дълга ръка на ДПС... Откъде излезе тя?", разказа Трифонов. Иванов му отговорил: "Нямам такива доказателства, но имам такова чувство". Мая Манолова, която Трифонов много подкрепял като омбудсман ("Беше прекрасен омбудсман!"), също не могла да обясни защо. След няколко дни лидерът на ИТН се изумил, чувайки по телевизията Татяна Дончева да обяснява, че зад ИТН стои Младен Михалев - Маджо. Няколко пъти в интервюто Трифонов удряше по масата, емоционално искайки да покаже, че зад партията му не стои никой.

Друга пикантерия бе разказът му за среща с министрите от служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев.
 

Те първи го потърсили с оферта да останат министри.

И тази среща бе тайна досега. Смяташе се, че ИТН са поканили министрите да останат.

Особено настоятелен бил Петков, който държал Василев да запази поста точно на финансов министър - защото успешно бил погнал прането на пари. Слави тръгнал да прави отстъпки, но Петков по едно време взел да се държи ултимативно, а Трифонов не понасял подобно държание. Въпреки това няколко пъти Трифонов обясни, че Петков, Василев и Николай Денков били много добри министри.

Не бе подмината и здравната тема. "Аз лично се ваксинирах. Въпреки че прекарах сериозен ковид, се ваксинирах", каза още Трифонов. Той отрече ИТН да флиртува с антиваксърите. И смята, че ковид е сериозен вирус, който не трябва да се пренебрегва.

Но не апелира към хората да се ваксинират, както настоя няколко пъти Бойко Василев. "Ако е необходимо ще направя това, ще направя всичко необходимо..." - така звучеше витиеватият му отговор.

Трифонов се обяви за незабавно приемане на еврото, макар че част от сподвижниците му, сред които и номинираният за финансов министър от ИТН Пламен Данаилов, са против. Също така се обяви против двойното гражданство да е пречка за назначаване на министри и депутати. Но пък и защити атаката на ИТН към Кирил Петков. "Глупаво е, но докато има закон, си закононарушител", каза Трифонов.

Лидерът на ИТН обясни и защо харесва президента Румен Радев. Историята започва още по времето на американския посланик у нас Джеймс Пардю. Тогава Трифонов се качил на боен изтребител и говорил с американски военни, които много похвалили Румен Радев. Оттогава и той го харесвал. 

   Източник: СЕГА

Свързани статии