Актуално

На фокус

Тръгна и изборната търговия - между 30 и 50 лв. за глас

Тръгна и изборната търговия - между 30 и 50 лв. за глас

04.04.2021

Втори Фронт

607


Още в първите часове на изборния ден започнаха да излизат наяве и нарушенията - сигнали за купуване на гласове, натиск как а се гласува, неразрешена агитация, множество организационни проблеми и пр. От коалицията около Мая Манолова дори обявиха, че са констатирали към момента около 20 нарушения, свързани с вота. 

Сигнал за нередност е бил подаден в Районната избирателна комисия в Хасково за това, че в секция №15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят отварял бюлетините и не се полагали подписи в избирателния списък, предаде БНР. Веднага е била извършена проверка и е указано да се спазват правилата за тайна на гласуването и за правилно отразяване на регистрацията на избирателите. 233 826 са избирателите в Хасковска област, които могат да гласуват в 491 секции.

"Получихме сигнал за агитация в изборния ден и в деня за размисъл от кмета на Оряхово. Граждани съобщават за агитация в деня за размисъл в Кюстендил, както и че кметицата в село Коняво е агитирала от къща на къща вчера. Сигнал за купуване на гласове по 30 лв. е получен от Русе. Аналогични сигнали получихме и от Стара Загора, където граждани съобщават за цена на глас 50 лв.", съобщиха хората на Манолова.

В Кърджали областният предизборен щаб на ГЕРБ протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, пишат от ГЕРБ. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

В София, в Студентски град (23 МИР-София), секция 51, членовете на секционната комисия са искали да слагат печати върху разписките от машинното гласуване, което е забранено. Екипът от юристи на коалицията "Изправи се! Мутри, вън!" е изпратил жалба до РИК на 23 МИР по сигнала.

От коалицията твърдят още, че масово избирателните секции не са или отворени в 7.00 ч., като сигнали за това сме получили от Секция 63 в 121 СУ, Триадица, 23 МИР - София, както и в Секция 85, отново в Триадица. Сигнали за неотворени навреме секции получихме и от Плевен. В Област Плевен, МИР 15, не са допускани застъпници и представители на коалицията да се регистрират в СИК. След сигналите от страна на коалицията за нарушенията застъпниците бяха регистрирани.

В някои лечебни заведения пък нямало декларации за гласуване при членовете на секционните избирателни комисии, които са част от пакета с документи.

Заради неотворените секции навреме пред 37 СУ в столичния квартал "Люлин" са се извили опашки от гласоподаватели.

  Източник: СЕГА

Свързани статии