Актуално

На фокус

Тревога в Лондон: Шотландия тръгва към втори референдум за независимост

Тревога в Лондон: Шотландия тръгва към втори референдум за независимост

09.05.2021

Втори Фронт

960


Британският премиер Борис Джонсън покани днес лидерите на отделните области на Обединеното кралство за кризисни разговори за бъдещето на страната, след като партията на привържениците на независимостта на Шотландия спечели четвърти пореден управленски мандат в региона, предаде Асошиейтед прес. Лидерката на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън каза, че изборните резултати са показали, че втори референдум за независимост на Шотландия е "волята на народа на страната" и че всеки лондонски политик, който се изпречи на пътя й, "ще влезе в сблъсък с демократичните стремежи на шотландски народ".

Обединеното кралство включва областите Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като последните три имат регионални правителства.

Джонсън поздрави Стърджън за преизбирането й, но каза на първите министри на местните правителства (каквато е Стърджън), че за Обединеното кралство е "от най-голяма полза, когато работим заедно".

Британският премиер покани лидерите на среща "за обсъждане на нашите споделени предизвикателства и как можем да работим заедно през следващите месеци и години, за да ги преодолеем".

Според окончателните резултати от изборите в Шотландия ШНП печели 64 от общо 129 места в местния парламент. Само един глас не й достига за мнозинство.

Никола Стърджън каза, че непосредствен приоритет ще бъде справянето на Шотландия с пандемията от коронавируса. Тя добави обаче, че референдумът за независимост "сега е въпрос на основни демократични принципи".

"Просто няма никакво демократично оправдание. . . да се прави опит за блокиране на правото на шотландския народ да избере собственото си бъдеще", каза Стърджън.

Британският премиер има последната дума дали да позволи или не още един референдум за независимост на Шотландия.

Вчера Джонсън написа във в."Дейли телеграф", че един нов референдум би бил нещо "безотговорно и безразсъдно", в момент, когато Великобритания излиза от коронавирусната епидемия.

Той продължава да твърди, че въпросът е бил решен с референдума през 2014 г., на който 55 процента от шотландските гласоподаватели гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Джонсън написа писмо и на уелския премиер Марк Дрейкфорд, чиято Лейбъристка партия спечели изборите и получи 30 от общо 60 мандата в местния парламент.

И голяма победа за Джонсън

Освен избори за регионални парламенти на 6 май бяха проведени местни и кметски избори в Англия.

Консервативната партия на Борис Джонсън записа историческа победа в Хартълпул. Неин кандидат за депутат бе избран за пръв път от около 50 години в този лейбъристки бастион в североизточната част на Англия.

Кандидатката на консерваторите Джил Мортимър събра 15 529 гласа, почти двойно повече от лейбъристкия си съперник Пол Уилямс (8589 гласа).

За пръв път от обособяването на този избирателен район през 70-те години на миналия век консервативен политик печели там избори. Досега мястото в парламента е било държано само от лейбъристи и само веднъж е спечелено от независим кандидат, отбеляза ДПА.

Източник: glasove.com

Свързани статии