Актуално

На фокус

ТРЕТА ЧАСТ НА ПОРЕДИЦА НА ВТОРИ ФРОНТ- "ТОВА, КОЕТО НИ ВИ КАЗВАТ ЗА ВАКСИНИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗОРА" С АДВ. МИЛЕН ПЕНЕВ

ТРЕТА ЧАСТ НА ПОРЕДИЦА НА ВТОРИ ФРОНТ-

21.01.2021

Втори Фронт

2086


Сайтът “Втори фронт” започва своя авторска поредица за информираност относно ваксините, в която нашият сътрудник адв. Милен Пенев ще ни запозанае с най-важните факти от света и страната относно ваксинацията. В поредицата от няколко части -адв. Пенев ще отговори на  основните въпроси, които вълнуват населението. Фокусът е върху одобрените до тук ваксини от Европейския съюз на Moderna и Comirnaty (ваксината на Пфайзер). Целта е дадем “светлина” по някои от важните моменти, които остават слабо коментирани в публичното пространство.

Адвокат Милен Пенев работи предимно в сферата на бизнес правото. Обслужва български и чуждестранни клиенти при реализацията на проекти в България, при участието в обществени поръчки и решаването на специфични казуси. Юридическият му стаж е над 18 години, заемал е различни позиции, включително началник на юридическия отдел на „Райфайзен Лизинг България“ ООД. Той има интереси също в изследване на правната страна на актуални проблеми от обществения дневен ред и намирането на работещи решения.

ТРЕТА ЧАСТ: Страните членки ще заплатят обезщетение при дефекти във ваксините, когато производителите са освободени от отговорност?

АДВ. МИЛЕН  ПЕНЕВ

Отговорът е, че съгласно предварителните договори за покупка на Covid-19 ваксини страните членки ще освободят производителя от отговорност само в рамките на специфичните условия за освобождаване от отговорност в тези договори.  Какви са тези специфични условия не се уточнява.

И последно за отговорността - даже и производителят на ваксината да не е освободен от отговорност и да съществува правна възможност за завеждане на дело срещу него, всеки може да съобрази доколко е реалистично спечелването на дело, водено от увредени от ваксината българи срещу гигантска корпорация, разполагаща с неизчерпаеми човешки и финансови ресурси и окичена с ореола на спасител на човечеството от пандемията.


В заключение - времената са тежки, на никого не му е лесно, и със сигурност огромен брой лекари, фармацевти, учени и служители в най-различни учреждения полагат огромни усилия за справянето с настоящата пандемия. Нормално е да се бърза, за да се спасят човешки животи и за да се нормализира битието на всички. Със сигурност производителите на ваксините срещу Covid-19 са дали всичко от себе си, напрегнали са потенциала си докрай и са инвестирали както значителни финансови средства, така и много безсънни нощи на своите служители, за да създадат настоящите ваксини. За което можем да им бъдем единствено благодарни. Това обаче не пречи да имаме разумен поглед към фактите, които показват, че при одобрените до момента ваксини има огромен брой неясноти – относно трайността на създадения от тях имунитет, относно стерилизиращия им ефект (предпазването на неваксинираните), относно страничните им ефекти, отговорността на производителя и други. А с тези ваксини се бърза да бъде ваксинирано цялото човечество, такива мащабни начинания са ни познати досега само от фантастичните филми. Всичко това е съчетано и с незапомнена в човешката история пропаганда. Мейнстрийм медиите лансират ваксините като панацея и единствено спасение от вируса. Висшите политици и администратори на ред влиятелни държави се ваксинират масово, нещо което също никога не сме виждали досега. Папата ни убеждава, че трябва да се ваксинираме, даже и във ваксините да има частици от абортирани ембриони. Духовният мюсюлмански съвет на ОАЕ пък постановява, че не трябва да се притесняваме от ваксините даже и в тях да има частици от свинско. Тоест висши духовни водачи на исляма и католицизма се отказват от едни от най-твърдите и отстоявани стотици години догми, включително отстоявани при ред много по-смъртоносни епидемии  и други страшни изпитания в миналото, само и само да се ваксинираме.

Всичко това няма как да не породи ред въпроси в трезвомислещия човек. Всеки трябва да бъде свободен да направи своя личен избор да се ваксинира или не, и ако се ваксинира – с коя точно ваксина. Затова мислете, задавайте въпроси, четете – интернет е пълен с огромно количество достъпна информация. И след това действайте както прецените за добре.

 

 

Свързани статии

Левицата