Актуално

На фокус

Трансплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

Трансплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

31.10.2022

Втори фронт

213


Успешно трансплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване, съобщиха от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”.

Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е компенсиран до степен на изписване от друга болница. При изследванията е установено, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия”- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава.

Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, при него степента е в размер на 1,2 литра. Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород и пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи - засегнат е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце.

Медиците от УМБАЛ “Чирков” под ръководството на проф. Димитър Петков извършват сложната интервенция и поставят устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

Когато сме изчерпали всички възможности с лекарства, донори за сърдечна трансплантация почти няма, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, защото във всеки един момент може да получи фатално ритъмно нарушение, единственият начин да му помогнем е имплантирането на изкуствено сърце, поясни проф. Димитър Петков.

Устройството представлява помпа, която замества функцията на лявата камера на сърцето и подпомага работата на органа. Това дава възможност на пациентите да бъдат стабилизирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.

Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен начин на живот. Те носят малка чанта с две батерии, включени към компютър, които се зареждат периодично. В случай че някоя от батериите дефектира, фирмата производител има грижата автоматично да я замени с нова, защото влиза в гаранцията.

Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организма възприема нормално и не се приемат имуносупресори. Лекарствата, които се предписват са антикоагуланти.

След като се възстановят от операцията пациентите могат да водят активен начин на живот, без да извършват тежка физическа натовареност.

   Източник: 24 часа

 

Свързани статии