Актуално

На фокус

Трагедия и болка: Тони днес щял да се сгодява, а го хвърлили насред пожара без оборудване

Трагедия и болка: Тони днес щял да се сгодява, а го хвърлили насред пожара без оборудване

05.08.2021

Втори фронт

4298


Братът на единия от изгорелите живи лесничеи ще търси възмездие по съдебен път

Братът на загиналия при гасене на пожар край Сандански 34-годишен горски служител ще търси възмездие по съдебен път. Иван Гръбчев заяви, че горските не са били обучени, за да са в пожара, както и че не са имали оборудване.

Двама мъже загубиха битката с огнената стихия край Сандански вчера, а един е с изгаряния.

Гръбчев добави, че се надява пострадалият да се оправи и да разкаже какво е станало. От „Пирогов“ заявиха, че той е с 24% изгаряния, като 5% са дълбоки, но е в стабилно общо състояние.

Братът на загиналия горски служител сподели и че е трябвало да празнуват годеж и се е чул с Антон малко преди да отидат на мястото на пожара.

Гръбчев поясни, че звеното на горските в Петрич е било повече надзорна група, отколкото да действат при пожари, но не знае защо са се озовали в огнената стихия.

„Майка ми още чака той да се прибере, всички сме в шок“, добави пред bTV Иван Гръбчев и бе категоричен, че ще търси начин по съдебен път да има възмездие за загиналия член на семейството, за да може да няма повече такива трагедии

Огънят погълна сина ми. Той падна на земята и изгоря жив. Това каза пред БНТ бащата на лесничея Антон Гръбчев. Здраво, право 34-годишно момче си отиде, добавя Христо Гръбчев.

Горските нямат нито противогази, нито защитни дрехи срещу пожар, подчерта той.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обаче изтъкна, че при такава ситуация никакви дрехи не могат да спасят лесничеите.

„Никакъв шанс не са имали. Огънят се движеше след тях. Тя бягаха, но стигнаха до едно място и пламъците направо ги прегърнаха. Точно пред момчетата се сви огънят“, каза пък Радой Бундов. Хората казаха, че са чули писъците им, добавя Антонио.

Тежка остава ситуацията с пожара край санданското село Петрово, където вчера в борбата със стихията загинаха двама горски служители. Около 300 декара продължават да горят, на място са горски служители и такива на пожарната.

Ако има необходимост, на по-късен етап ще се включат доброволци, но те трябва да са добре екипирани и подготвени, съобщиха от Община Сандански.

Загиналите вчера служители са опитни, с 5-годишен стаж, обясни инж. Дамянов.

Според него, те не са имали шанс да се спасят, тъй като пожарът много бързо е преминал от низов във върхов и това е коствало живота им.

     Източник: BTV

 

 

Свързани статии