Актуално

На фокус

Това е тунел буквално под водата в Норвегия - Ryfylke Tunnel

Това е тунел буквално под водата в Норвегия - Ryfylke Tunnel

27.01.2021

Илиан Василев, фейсбук

2335


Това е тунел буквално под водата в Норвегия - Ryfylke Tunnel. Дълъг е "само" 14,4 километра. 
За оценка на супер сложните проблеми пред професор Братоев и кметицата Фандъкова с метрото в София, защото ни ги представят като уникални за метростроенето в света, се допитх до познати експерти по тунелно строителство.
Въпросът ми беше: " Какво от изтъкнатите от професора Братоев причини по време на днешната пресконференция, може да се причисли към категория "извънредни", "непредвидими" обстоятелства? Такива, които не могат да бъдат "терапирани"по време на оценка и упраление на риска, на проектиране и строителство, и отговорът е "НИЩО?!"
Но допълниха, ако се претупват нещата, заради липса на пари за нужните професионални експертизи и сондажи/отклонени от корупцията/ и на време, всичко е възможно. Попитах ги, колко време и пари ще отнеме отстраняването на аварията, отговориха - "трудно е да се каже", но ще отнеме много време и пари. При тунелното строителство е много важно да се проекират и изпълняват нещата правилно, защото след това отстраняването може да се окаже много, много по-скъпо.
Ще кажете, голяма работа, една спирка на метрото, какво толкова?
Пари като шума. Търпение като на вол. До следващото безобразие.
 

Свързани статии