Актуално

На фокус

Тошко Йорданов: Третият мандат ще се реализира само с ГЕРБ и ДПС

Тошко Йорданов: Третият мандат ще се реализира само с ГЕРБ и ДПС

10.08.2021

Втори фронт

3870


От „Има такъв народ” продължават да настояват, че ако проектокабинетът, който предложиха, не получи одобрението на парламента, тогава ще работят за предсрочни избори. Това даде да се разбере тази сутрин зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пред БНТ. Затова хората на Слави Трифонов няма да подкрепят формацията, която евентуално ще получи третия мандат от президента Румен Радев. „Имат уникалната възможност да се съберат останалите партии, включително с ГЕРБ и ДПС, защото без нас във всяко друго формирование за кабинет им трябват гласове от ДПС и от ГЕРБ. И без това са работили заедно”, заяви Йорданов.

Той повтори тезата на Слави Трифонов, че скандалите около кандидат-шефа на МВР Петър Илиев са само повод за формациите, с които разговаряха, да им откажат подкрепа. „Тези партии не желаят да има кабинет, излъчен от „Има такъв народ”. Това е истината. Искаха неща, които ние още в началото заявихме, че няма да направим – няма да договаряме постове, няма да раздаваме порции”, заяви Йорданов за формациите, с които доскоро разговаряше.

Зам.-шефът на ИТН отново нарече ИБГНИ „предатели”. „Те плямпаха през цялото време, че искат озаптяване и смяна на Гешев, съдебна реформа, преизчисляване на пенсиите. Когато се стигна до действия, които могат да бъдат реализирани през едно правителство на най-голямата политическа сила, те предадоха и протеста, и хората, които са гласували за тях. В крайна сметка, за тях с огромна сила важи термина за новия бардак, който със стари, нали, не се прави”, смята той.

Йорданов напомни, че е историк по образование, и направи сравнение между разговорите за правителството в парламента и съюза между идеологически несъвместими държави през Втората световна война срещу фашизма. „В случая трябваше да се случи нещо подобно, след като се справяш с големия враг и го изхвърляш от управлението на държавата от всички нива, в които се е просмукала тази мафиотска организация ГЕРБ”, обясни сценаристът.

Той определи като "глупости" намеците на Мая Манолова от ИБГНИ, че зад кабинета на ИТН стои партията на Ахмед Доган. "Това са пълни тъпотии. Ако имахме договорка с ДПС, можехме да направим кабинет още предния парламент", коментира Йорданов.

Но президентът се справя прекрасно

Зам.-шефът на ИТН порица служебните министри, че правят политически изявления, както и че извършват рокади в държавната администрация и държавните дружества, въпреки малкото им оставащо време във властта. "Всички в парламента задаваха въпроса откъде-накъде ГЕРБ прави назначения в края на мандата си и залага бомби. В момента същото прави и служебният кабинет", нападна той правителството.

В същото време, сценаристът отрече, че има напрежение между партията му и държавния глава, който назначи кабинета. "Президентът се справя прекрасно. Когато трябваше, зае правилната позиция. Президентът назначи един служебен кабинет, който започна изчегъртването на ГЕРБ, въпреки че в момента нещо са се съсредоточили върху собствената си власт. Но ние конфликт с президента нямаме и не виждам на каква база можем да имаме", обясни Йорданов.

   Източник: СЕГА

Свързани статии