Актуално

На фокус

Тошко Йорданов проговори за Николай Василев: В момента няма партия зад гърба си. Не е партиен член. Издигаме го като експерт

Тошко Йорданов проговори за Николай Василев: В момента няма партия зад гърба си. Не е партиен член. Издигаме го като експерт

13.07.2021

Втори фронт

8276


След като по-рано днес стана ясно, че Николай Василев е предложението на „Има такъв народ“ за следващия премиер на България, се изляха безброй коментари и въпроси за кандидатурата. Смяна на ролите се случи тази вечер в ефира на 7/8 TV. Пред журналиста и главен редактор на Фрог Нюз Катя Илиева, която бе гост в студиото, Тошко Йорданов повдигна завесата и проговори за предложението на ИТН. На критиките, че Василев е старо лице, което хората не помнят с добро, Йорданов отговори, че той е в проектокабинета в качеството си на експерт, а не на партиен член.
„Днес, когато г-н Трифонов обяви проектокабинета, се появиха изключително много въпроси за хората, които излъчва – дали ще могат да се борят срещу хиени, които имат милиарди и са готови да потъпкват след себе си всичко. Има колебания в някои от министрите и особено в кандидат-премиера Николай Василев. Защо точно той? Питат се защо е излъчен човек, който е част от миналото на България и хората нямат много добри спомени от него“, попита журналистът.

„Хората продължават да си мислят, че министър-председателят управлява цялата държава. Това не е така. Всъщност Министерски съвет са изпълнители на волята на народа чрез Парламента. Важно е да има политическа воля. Николай Василев има достатъчно качества да свърши работата, която трябва да се свърши. Всеки един от министрите има качествата да се справи с ресора си. Ако не се справя – ще бъде сменен“, отговори Йорданов и обърна внимание на последното изречение, което каза по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че „всички, които са престъпили или ще престъпят закона, ще понесат своята отговорност“.

Дали политическите партии няма да се чувстват притиснати да подкрепят този кабинет, попита Катя Илиева.

„Могат да вземат каквото решение поискат. Ние си поемаме отговорността. Има политическа воля и изведени приоритети от наша страна. Съдебна реформа има. По-големият ни враг е един отвратителен модел за изчетъргване. Слагането на етикети е доста глупав подход, защото рано или късно истината идва“, заяви Йорданов.

„При нас няма хора, които да са от статуквото. Няма хора, които да са били министри в кабинета на Борисов, или в кабинета на БСП. Николай Василев в момента няма партия зад гърба си, той не е наш партиен член. Той е в качеството си на експерт“, категоричен бе водещият.

„Много неприятно изненадахте партиите, които очакваха да си говорят с вас под условие. Вие им отрязахте крилата за възможности за договорки“, коментира още Катя Илиева.

„Не искам да сравнявам проектокабинета на „Има такъв народ“ с кабинета на ГЕРБ, защото задачите са различни. Кабинетът на Борисов трябваше да крепи „нашите“ бизнеси, „нашите“ фирми, а вие сега трябва да се борите с мафията“, обясни тя.

„Ще продължат да ви атакуват, защото всички тези хора, които са управлявали, се страхуват от възмездието и знаят какво са правили. Забелязвате ли какво поведение има Борисов и хората му напоследък“, отбеляза Илиева.

„Искаше ни се много бързо да се случат дълбоките реформи. Пределът на поносимост е на прага и ни се иска всичко да се случи от днес за утре, но в крайна сметка е редно и вие да обяснявате, че това е труден и сложен процес“, обърна се тя отново към Йорданов.

„Един огромен бизнес претърпя погром на тези избори. Това е купуването на гласове. Една от причините за ниската избирателна активност е именно тази. Бяха парирани възможностите да се купува така масово. Видяхме, че благодарение на усилията за това да се промени изборното законодателство, да се въведе машинното гласуване, да се избере нова ЦИК и усилията на МВР и на министър Бойко Рашков, стигнахме до малко по-честни избори. Че се купуваше – купуваше се, но не беше в мащабите, в които сме свикнали да възприемаме за нормално“, коментира още Катя Илиева.

„Разбира се, имаше разочарование за това, че „калинките“ излязоха под строй и си гласуваха. Струва ми се, че даже имаше схема – да излязат рано, за да вдигнат резултата на ГЕРБ и да се покаже пред целия български народ, че е безсмислено за се гласува и нещата са предрешени. Хората, които искаха промяната, не се подведоха по тази лъжа, излязоха и гласуваха“, добави тя.

„Разочарована съм, че 600 000 души, които гласуваха на 4 април, вчера не го направиха. Вероятно и полиците имат вина за това нещо, защото политическата система у нас беше изнасилвана безкрайно много и резултатът е този – хората се отвратиха. Политиците каквото можаха, всичко опростачиха и това се върна като бумеранг към тях“, обясни журналистът от Фрог Нюз.

По думите й промяната ще става бавно. „Все още има толкова много калинки, които крепят старото правителство и ще се борят със зъби, нокти и кръв. Битката, която предстои на бъдещите управляващи наистина ще бъде кървава и ожесточена“, смята Илиева.

   Източник: frognews

Свързани статии