Актуално

На фокус

Тошко Йорданов: Петър Илиев беше обсъждан за премиер

Тошко Йорданов: Петър Илиев беше обсъждан за премиер

04.08.2021

Втори фронт

1313


Петър Илиев, който е предложен сега за вътрешен министър, беше обсъждан като вариант за премиер, но на по-ранен етап. Това обяви в интервю за Би Ти Ви зам.председателят на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Само преди три дни друг фактор в ИТН - Филип Станев, обяви, че Илиев изобщо не е обсъждан за премиерския пост и че Пламен Николов е бил фаворитът веднага след оттеглянето на Николай Василев. "Петър Илиев не е бил обсъждан нито с Николай Хаджигенов, нито с някой друг", каза той. Ден по-рано Николай Хаджигенов заяви, че Илиев е бил коментиран по време на среща между ИТН и ИБГНИ и след като те са казали, че няма да го подкрепят, е бил оттеглен. Сега Тошко Йорданов признава, че Илиев е обсъждан, но твърди, че това е станало много по-рано, а не в последния момент.

Министрите в кабинета на „Има такъв народ“ бяха избрани по експертиза, обяви още зам.шефът на ИТН. „Те са участвали в експертните групи на ИТН и са работили по редица въпроси три години. Слави Трифонов не се бърка в работата на експертните комисии. Той не казва кой експерт става, това го виждаме в процеса на работа“, каза Йорданов и посочи различията между ИТН и ГЕРБ в това отношение: „При ГЕРБ имаше политически министри, които нищо не разбираха от работата на министерствата, които ръководеха. При нас е различно“.

Той подчерта, че съставът на проектокабинета е бил представен на парламентарната група на ИТН. „Как си представяте парламентарната група да е против своите министри, повечето от които дори са депутати от ИТН“, каза Йорданов.

Той напомни, че България не е министър-председателска република, по-голямата тежест е в парламента. „Премиерът ще се отчита пред парламента, престанете да мислите със щампите на Бойко Борисов. Не сме премиерска република“, повтори Тошко Йорданов.

По отношение на избора на Петър Илиев за вътрешен министър, той каза: „Петър Илиев е прекрасен юрист. В разговори със специалисти разбрахме, че трябва външен юридически поглед към работата на МВР, а по секторите там ще има специалисти“. 

По отношение на изказванията на служебния икономически министър Кирил Петков, че не е очаквал атака от ИТН, Тошко Йорданов подчерта, че Петков е трябвало да отговори конкретно на въпросите на г-н Каримански. „Асен Василев също вижда дългата ръка на ДПС навсякъде, включително и в Лондонския съд“, добави той.

Йорданов коментира срещите вчера с парламента с трите партии – БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. „Ние ги поканихме да им представим кабинета. Не е имало реакции и въпроси по кабинета. Ние не водихме разговори по състава“, каза той.

Според него темата за споразумение е доста преекспонирана и се използва от политиците, които нямат какво да кажат. „Експертните срещи по теми бяха определени от тях. Те искаха да си изяснят какво предлагаме ние. По огромна част от приоритетите сме на едно мнение“, каза Йорданов.

На въпрос защо вчера Христо Иванов и Атанас Атанасов не са били на срещата и какъв знак е това, Йорданов отговори: „Попитайте тях защо не са присъствали. Отказахме се да разчитаме знаци от „Демократична България, защото един ден излъчват един знак, а на следващия друг“. Той заяви, че не разбира каква инсценировка може да има в една информативна среща, както я определи Христо Иванов.

Тошко Йорданов смята, че не всички мостове са изгорени между тях и „Демократична България“. „Това ще стане ясно на самото гласуване. Ние имаме съвпадение в дълбоката съдебна реформа, която е тяхната цел на живота. Имаме абсолютно съвпадение при закриване на спецсъдилищата, при закриване на бюрото на главния прокурор. Съвпадение имаме и при социалната и финансовата политика“, добави той.

По отношение на ДПС Йорданов каза, че са имали само опознавателна среща, на която са представили програмата на ИТН. „Не сме преговаряли с ДПС. Нямаме общи цели с ДПС, нямаме желание да правим коалиция с тях, разминаваме се по-много много неща. Не виждаме никакъв смисъл с толкова различен обект да водим каквито и да било разговори. Не е нормално без доказателства да се тиражират слухове“, заяви той. „Ние не участваме в договорки, всички с изключение на нас са някакви бивши“, каза Тошко Йорданов. 

Друг зам.-председател на ИТН - Филип Станев, пък обяви по Нова тв, че няма да върнат празна папка на президента Румен Радев в петък.  „Вторият вариант на предложения от ИТН кабинет не е авариен. Така или иначе беше необходима известна редакция, защото знаете, че предишният кандидат за премиер няма да бъде такъв. Той си беше избрал част от бъдещия управленски екип", заяви в студиото на „Здравей, България" Станев.

Според него разграждането на „модела ГЕРБ” или така нареченото „изчегъртване” може да се случи само ако се извършват конкретни практични дейности в изпълнителна и законодателна власт. 

На въпрос дали „Има такъв народ” ще получи подкрепа за Момчил Иванов, предложен за правосъден министър и за Петър Илиев - кандидат за вътрешен министър, Станев заяви: „Този въпрос трябва да бъде зададен към нашите бъдещи партньори. Ще видим как ще гласуват в пленарна зала. Истината, е че Конституцията повелява кабинетът да се гласува анблок”, отговори зам.-председателят на ИТН.

„За нас е важно всички ние, които сме част от този действащ български парламент, да престанем да си разменяме реплики през медиите и социалните мрежи. Трябва да престанем да се фиксираме върху някакви изтървани в публичното пространство реплики. Крайно време е това да спре", допълни Филип Станев. 

  Източник: СЕГА

Свързани статии