Актуално

На фокус

Тошко Йорданов: Петков е лъгал брутално. Службите го казаха

Тошко Йорданов: Петков е лъгал брутално. Службите го казаха

01.07.2022

Втори фронт

1976


"Изслушахме службите. В спокойна атмосфера разказаха за всичко, което се е случило. Премиерът е лъгал брутално", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов след изслушването на спешно извикания в парламента шеф на ДАНС във връзка с нотата на посланик Митрофанова срещу изгонването на 70-те руски дипломати. 

Ето какво каза той: "Историята всъщност се оказа изключително по-гнусна и по-мръсна, отколкото съм предполагал. На закритото заседание премиерът е лъгал, когато го питахме разни неща. Еднолично решение и натиск върху службите за съставяне на списъци".

 

 

"Премиерът е използвал службите. Имате човек, който използва държавната машина за себе си", каза още Йорданов и потвърди, че Петков е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

Той обвини премиера в оставка в лъжа. "Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на Съвета. Има устни разпореждания на Петков", разясни председателят на ПГ на "Има такъв народ".

Йорданов заяви, че дипломатите са изгонени не по принципа на реципрочност, а по списъци. "Има два списъка на ДАНС", заяви той.

"Оттук нататък каквото и да последва, трябва да премиерът да каже на Външно как да постъпят. Те нямат инициативата за собствени решения.На 8 юни ние излязохме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без това да е предвидено в този Съвет, има точка "Разни". Няма точка "Руски шпиони". Влиза премиерът и започва с точка "Разни", която формулира като "Руски шпиони", защото пада от власт. И заповядва на службите да правят това, което правят", поясни председателят на ПГ на ИТН.

Според него министър-председателят в оставка е човек, който използва държавната машина за себе си.

"Лена Бориславова е изпратила две писма с методически указания какво да се прави с тези хора. Защото МВнР са задали въпрос", допълни Йорданов.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че още утре ще подадат сигнал в прокуратурата да се разследва премиерът в оставка Кирил Петков.

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, става дума за изключително сложни процеси - административни и политически. "Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации. Този Председателски съвет нямаше как да установи нищо - нито като компетентност, нито като формат на провеждане", коментира Иванов.

Тази вечер Председателският съвет не е взел конкретно решение какво да се прави оттук нататък, съобщи БНТ.

Всички участници обаче са категорични, че по отношение на линията София - Москва, решението трябва да бъде взето от Министерския съвет.

   Източник: ГЛАСОВЕ

Свързани статии