Актуално

На фокус

Тошко Йорданов към Радев: Останалите 5 партии да съставят кабинет

Тошко Йорданов към Радев: Останалите 5 партии да съставят кабинет

17.08.2021

Втори фронт

2673


"Има такъв народ" твърдо отказва да участват в преговорите по съставянето на редовен кабинет. "В парламента има още 5 партии, които са с огромно мнозинство и могат да направят редовно правителство - ГЕРБ, БСП, ДПС, Демократична България и "Изправи се. БГ. Ние идваме". Така шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов отговори на президента Румен Радев относно нов кабинет. Държавният глава провежда днес консултации с първите три политически сили в НС по връчването на следващия проучвателен управленски мандат.    

"Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности", настоя Радев в началото на разговорите с представителите на формацията на Слави Трифонов. Президентът посочи, че на фона на задълбочаващите се кризи - социална, икономическа, здравна и бежанска, "българите очакват повече от всякога да има редовна власт".

"Факт е, че страната е изправена пред кризи, но голяма част от нещата могат да се решат в парламента", му отговори Тошко Йорданов. Той повтори мантрата, че ИТН са опитали да съставят правителство, на били "предадени и изоставени" по средата на разговорите "по неясни причини". 

Президентът отвърна, че явно диалогът ще е труден, както и консенсусът, но "независимо от това трябва да бъде свършена важна, неотложна работа в парламента, като актуализацията на бюджета".

   Източник: СЕГА

Свързани статии