Актуално

На фокус

Тошко Йорданов избухна към Ива Митева: Ако Ви се прибира - прибирайте се

Тошко Йорданов избухна към Ива Митева: Ако Ви се прибира - прибирайте се

02.09.2021

Втори фронт

4452


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и едно от най-харесваните лица от партията на Слави Трифонов се скараха в пленарната зала. Поводът бе предложението на Йорданов пленарният ден да бъде удължен, за да бъде разгледан и законопроектът за НСО, и решението на Митева да не го приеме.

"Ако Ви се прибира - прибирайте си", заяви дясната ръка на Слави Трифонов.

Йорданов коментира още, че "не сме дошли тук, за да дадем по един брифинг сутринта пред медиите и после да си тръгнем (...), същото се отнася и за колегите от БСП".

Предложението за удължаване на пленарния ден беше гласувано два пъти, като беше направена и проверка на кворума, която показа, че в зала са 140 депутати. След което 113 депутати гласуваха "за".

Председателят на НС Ива Митева цитира решение на Конституционния съд, според което при проведена проверка на кворума решенията се приемат, ако са подкрепени от поне от половината присъстващи.

Смяната в позициите на Митева пък се превърна в причина за отправянето на критики към нея от депутати от ГЕРБ и ДПС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ я обвини, че "взима различни решения при различни ситуации".

"Надявам се, че председателят на парламента най-сетне ще има време да се запознае с конституционната и парламентарната практика след разпускането на 46-ото НС", каза тя и определи решението на Митева като "абсолютно несериозно отношение", защото следобед имало заседания на парламентарните комисии.

Хамид Хамид от ДПС пък коментира, че "в момента, в който Тошко Йорданов се появи на трибуната, Вие взехте точно обратното решение".

Думата взе и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който също обвини председателя на НС, която вземала две различни решения.

"Вие тук ли сте, или не сте тук", контрира го Митева, защото се оказа, че той не се регистрирал при проверката на кворума.

Арман Бабикян пък призова да не се дава думата на хора, които не са в зала.

След дебат от повече от 20 минути все пак беше взето решение парламентарният ден да бъде удължен.

   Източник: offnews

Свързани статии