Актуално

На фокус

Тошко след срещата с ДБ: Ако има правителство, то ще е наше, а не коалиционно

Тошко след срещата с ДБ: Ако има правителство, то ще е наше, а не коалиционно

23.07.2021

Втори фронт

1469


Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет“, това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов след консултациите с „Демократична България“ (ДБ) за формиране на правителство.

По думите му, ако има кабинет, може да се започне да се брои времето на изчегъртването на ГЕРБ.

„Имахме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това, че основните политически посоки на „Има такъв народ“ и на „Демократична България“ са едни и същи.

Наясно сме, че Прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се премахне специализираният съд и прокуратура.

Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие.

Основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък се разбрахме експертите ни да имат конкретни срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме разбирачи по всички“, заяви Йорданов.

Той подчерта, че „Има такъв народ“ провежда разговори с други политически партии без ГЕРБ.

„Излагаме нашите виждания. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа. Ще ви помоля да спрете да спекулирате с това с ДПС“, допълни още Йорданов.

Той коментира и състава на Министерски съвет, като подчерта, че важни са политиките, а министрите са изпълнители.

„За имена не сме говорили, но и това не беше целта на днешните разговори“, заяви Христо Иванов. „Аз не съм коментирал това, че и ДПС са поканени на разговори. Това е право на мандатоносителя“, заяви още Иванов.

„За различията ще говорим на експертно ниво, но по важните теми приоритетите ни се припокриват“, коментира съпредседателят на Демократична България. Като важни теми той изтъкна премахването на Гешев, смяна на състава на ВСС, премахване на спецсъдилищата и прокуратура, както и реформи в КПКОНПИ.

„Втори кръг преговори ще има, след като мине първият. Не сме се уговаряли. Очакваме да ни поканят и разговорите да продължат“, заяви Иванов.

„Решението за подкрепа на кабинет на ИТН ще бъде взето, след като бъдат представени лицата в проектокабинета“, допълни той.

„Най-смисленото и здравословно решение е да се излъчи кабинет, но без да се правят компромиси с това, което сме обещали на нашите избиратели“, заяви Христо Иванов.

    Източник: onovini.eu

Свързани статии