Актуално

На фокус

ТОП 13 НА ЛЮБИМИТЕ МИ СЕРИАЛИ (от Иво Сиромахов)

ТОП 13 НА ЛЮБИМИТЕ МИ СЕРИАЛИ (от Иво Сиромахов)

07.03.2021

Иво Сиромахов

1791


Ето онези шедьоври, на които възторжено се възхищавам и пред чиито създатели смирено свеждам глава:
1. Boardwalk Empire
Всеки от 57-те епизода на този сериал е съвършен. Сюжет, диалог, декори, осветление, актьорска игра – отвъд човешките възможности. Само ще кажа, че продуцент е Майкъл Скорсезе, а Стив Бушеми прави една от най-силните си роли (впрочем аз не се сещам той да е имал някога слаба роля). Сериал, който искаш да гледаш отново и отново и отново, за да се насладиш на всеки детайл.


2. Homeland
Повечето шпионски филми са банални и еднопластови: „добри“ агенти ловят мрачни злодеи. Homeland обаче показва тъмната страна на ЦРУ – интригите, провалите, вътрешните конфликти. 


3. Taboo
Засега има само един сезон, но сериалът наистина кърти. Ще спомена само едно име – Том Харди! Историята е приключенска, а костюмите и декорите създават една мрачна готическа картина. 
4. Chernobyl
Много силен сериал! Адът на ядрената авария е пресъздаден толкова убедително, че настръхваш от ужас, докато гледаш. Забавлявах се много и с коментарите в социалните мрежи: дали в действителност било така или не било така. Сякаш обсъждат не сериал, а доклад на Международната агенция за атомна енергия. 

The Loudest Voice / “Решаващият глас”


5. The Loudest Voice 
Историята на създателя на Fox News Роджър Ейлс e учебник по журналистика. Мръсните танци между властта и медиите са в основата на възхода на новинарския канал. А Ръсел Кроу прави забележителна роля.
6. Who Is America?
Каквото и да кажа за Саша Барън Коен, ще е малко. Този човек е гений. Who Is America? е недостижим връх в политическата сатира, защото осмива не просто една политическа класа или обществена система, а цялата човешка глупост. И всичко това по един изключително забавен, политически некоректен начин, който ме е карал да се смея с глас.


7. The Crown
Майсторски разказ за скритите драми и конфликти в кралското семейство. Забележителен сценарий, страхотни актьори, изключителни декори и костюми. А Джош О Конър в ролята на Принц Чарлз е недостижим връх в актьорското майсторство. 
8. Fosse/Verdon 
Изящен минисериал за живота на двама велики артисти – Боб Фоси и Гуен Върдън. Фоси извършва истинска революция в мюзикъла, като го превръща в драматичен жанр с гениалните си мюзикли „Кабаре“ и „Ах този джаз“. През цялото време до него е Гуен Върдън – една от най-забележителните бродуейски танцьорки на 20-ти век. Има една сцена, в която Боб Фоси танцува в пълна тишина на погребението на най-добрия си приятел. Съвършено!
9. Есенин
Всичко тръгва от едно разследване на мистериозното „самоубийство“ на Сергей Есенин. Дали наистина се е самоубил, или е бил убит? 11-те епизода разказват за една от най-зловещите страници в историята на човечеството – Русия след болшевишката революция. Много добри актьори и страхотен диалог. 
10. The Affair
Много тежка и реалистична история. Страхотно изградени персонажи и взаимоотношения. И, разбира се – британски актьори в главните роли. Комбинацията е фантастична.
11. Tehran
Майсторски трилър за една агентка на Мосад, която изпълнява изключително опасна мисия във враждебния Техеран. Чакам с нетърпение следващия сезон.


12. Narcos
Историята на Пабло Ескобар е разказана убедително и завладяващо. Сериалът се гледа настървено, не можеш да го оставиш. Актьорите са безупречни.
13. The Queen's Gambit 
Това не е сериал за шахмата. Това е история за силата на духа, за преодоляването, за цената на успеха. Много убедително представяне на епохата на студената война. Изключително силна роля на Аня Тейлър Джой.

Свързани статии