Актуално

На фокус

'Томислав Дончев няма да отговаря за изборите, защото ще е кандидат за депутат. Министърът на туризма няма да бъде'

'Томислав Дончев няма да отговаря за изборите, защото ще е кандидат за депутат. Министърът на туризма няма да бъде'

24.02.2021

Втори Фронт

1802


Най-късно до 2 март всички имена в листите на ГЕРБ ще са известни. Вицепремиерът Томислав Дончев няма да отговаря за изборите, защото ще бъде кандидат за народен представител. Трябва да избегнем всякакви конотации за евентуален конфликт на интереси. Министърът на туризма Марияна Николова няма да бъде кандидат за народен представител.

Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" социалният министър и областен координатор на ГЕРБ за Добрич Деница Сачева.

"Нямаме законово изискване да излезем в отпуск по време на кампанията. В изборния кодекс специално министрите са освободени от този задължителен ангажимент, защото трябва да има непрекъсваемост на изпълнителната власт. Аз ще бъда в отпуск в по-голямата част от кампанията. Ще бъда в Министерския съвет при взимането на някои решения. За другите министри не мога да кажа, но предполагам, че ще направят същото", подчерта тя.

Според нея след 30 години демокрация трябва човек да разбира кой може да му бъде полезен и кой - не, защото на 5 април хората ще искат да получат пенсии и съответните добавки, които са примерно семейни помощи за деца. Това не са неща, които се случват без значение кой е на власт.

"От 2015 г. има взето решение ГЕРБ да се не коалира с БСП. Нашите членове не биха приели коалиция с ДПС. Коалиционните ни партньори от това управление са допустими. От новите партии не виждам с кого бихме могли да влезем в коалиция, те също категорично отричат да се коалират с нас", каза Сачева.  

За листата в Добрич тя заяви, че има "много свестни хора, които има какво да дадат". По думите й има лекари, юристи, специалисти по информационни технологии - млади хора.  

По думите ѝ ситуацията е трудна заради пандемията и затова са нужни знаещи и можещи хора, които веднага да влязат в час и да започнат да предлагат решения на проблемите. Ресорният министър заяви още, че ни чака трудна година заради това, че ще има избори два пъти и "имаме нужда от знаещи и можещи хора, които да влязат веднага в час и да започнат да предлагам решения на проблемите".

"Да са млади и неопетнени хора, за които не може да има съмнение в почтеността им", подчерта тя и допълни, че в листата в Добрич само един е депутат сега. 

Сачева подчерта, че реденето на листи е екипна дейност в ГЕРБ и мнението на областните координатори и на Изпълнителното бюро имат значение. "Лицата, които ще бъдат в листите, ще бъдат достатъчно ясна заявка за това каква промяна сме готови да наложим", категорична беше тя.

Служебно правителство, което да ревизира управлението на ГЕРБ, не плаши управляващите, обясни ресорният министър и добави, че не мисли, че създават след себе си каквито и да било факти за притеснение.

Относно критиките, които е отправяла към ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, преди да влезе в правителството и в партията, министърът на социалната политика заяви, че нещата се развиват, а и от ГЕРБ са си тръгнали много хора. Тя добави, че свободно и убедено може да защитава сегашните политики в социалната сфера и в областта на образованието.

"Не говоря за неща, в които не вярвам. Когато говорим за изкарването на мандата на това правителство, това не е било самоцел, не е било на инат. Представяте ли си, ако в момента имахме служебно правителство, как щяха да бъдат реализирани една голяма част от мерките, значителна част от които се реализират чрез законодателството", каза още министър Сачева. Тя подчерта, че необходимостта от действащ парламент е бил основният ѝ аргумент, с който е защитавала оставането на кабинета "Борисов 3" на власт въпреки протести през лятото.

"Това е и върховенството на закона - едно избрано правителство да завърши мандата си. Смятам, че мнението ми от лятото доказа правотата си в хода на законодателния процес и на мерките, които се взеха по-късно".

По думите на Сачева няма въпроси в парламента, на които да не са получени ясни отговори, дори и от премиера Бойко Борисов. "Не мисля, че има въпроси, на които ние не отговаряме. Даваме цялата информация, която е необходима. Всички сме обект на отчети. Непрекъснато отговаряме на въпроси на народните представители", обясни министърът.

"Винаги, когато е трябвало премиерът да ходи в парламента и когато е имало законово основание, той го е правил. Това, че в опозицията има желание той да ходи по най-различни теми и дори такива, които не са от компетентността му, е друг въпрос", допълни тя и подчерта, че всички видове заяви за изслушването на Борисов са били отхвърляни досега от мнозинството. 

Всеки петък съм на парламентарен контрол - постоянно имам писмени и устни въпроси, каза Сачева. 

От думите й стана ясно, че премиерът не взема еднолични решения по отношение на мерките.

"Ние се събираме всяка седмица, разговаряме и специално мерките за 24 лева и за 75:0 са предложения на Министерството на социалната политика. Включително и 50 лева за пенсионерите бяха въпрос на обща дискусия, на която присъствахме с министрите на финансите и здравеопазването, както и вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър също. Напоследък дори всеки понеделник се събираме и коментираме мерките", заяви тя.

На въпрос дали се е возила в джипката на премиера Сачева отговори, че го е правила, но "това е фетиш, на който вие придавате значение, а ние в правителството не мислим, че това е нещо, което заслужава коментар". "Това е похват, който не би трябвало да бъде укорим", заяви ресорният министър.

Сачева добави, че винаги е била точна с "Демократи за силна България", където е била кандидат за народен представител от гражданската квота през 2013 г. "Винаги съм била човек, който е давал, а не който е взимал". Решението на "Демократи за силна България" е било да не ме вземе за член на партията. Не съм обидена, просто искам да се занимавам с политика и това е било моето решение и съответно щом не е могло да стане по един път, съм потърсила друг път. 

Относно ваксинацията и липсата на сигурност във ваксините социалният министър каза, че ваксините срещу COVID-19 не се произвеждат от правителството и не може автоматично да се прехвърля недоверието към правителството в недоверието към ваксините. "Има още какво да се направи във връзка с информацията за тях. Лично аз смятам да се ваксинирам".

Източник: offnews

Свързани статии