Актуално

На фокус

Томислав Дончев: Държавата се опитва да помогне на бизнеса

Томислав Дончев: Държавата се опитва да помогне на бизнеса

19.01.2021

Втори Фронт

848


"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.Той добавя, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, коментира вицепремиерът.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, категоричен бе Дончев.

По повод предстоящите  избори Томислав Дончев каза, че „видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, допъни Дончев.  

Вицепримиерът коментира още, че съществуват райони където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно ако има нечисти политически технологии те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според Томислав Дончев трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него мое да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“.

 

Свързани статии