Актуално

На фокус

„ The Creation” заслужава място в колекцията на всеки меломан

„ The Creation” заслужава място в колекцията на всеки меломан

29.03.2021

Втори Фронт

799


Да си призная честно от доста време чувам хората да говорят за големия музикален проект на д-р Милен Врабевски Intelligent Music Project, но досега така и не бях имал възможността да се запозная отблизо с музиката им. Бях чувал по радиото отделни парчета, а наскоро си пуснах целия нов албум – „The Creation” и трябва да призная, че съм впечатлен. В албумa парчетата придобиват смисъл и съставят една цялостна структура, вписвайки се в най-добрите традиции на рок музиката. 
 

Като китарист признавам, че Бисер Иванов е великолепен на китарите - български музикант на световно ниво! Звукът на албума е чудесно балансиран и това със сигурност идва и от музикантите, които свирят в него – ритъм секцията в лицето на Боби Рондинели, Тод Сукърман, Стунджи и Ивайло Звездомиров на баса звучат плътно, китарите са аранжирани перфектно, а д-р Врабевски свири на акустична китара - една приятна изненада. Клавирите внасят дълбочина, а вокалите на Рони Ромеро, Джон Пейн, Карл Сентънс и Ричард Грисман и Боби Косатката придават допълнителна мощ и завършват по прекрасен начин цялостта на парчетата. 
Настроен за рок албум, усетих на някои места в песните прогресив рок елементи, а някои даже звучаха като рок опера, което само по себе си дава отговор колко е разнообразен “The Creation”. Музикантите свирят така, сякаш са заедно от години и се допълват идеално, енергията на албума е изцяло позитивна, усеща се радостта на музикантите от това, че свирят заедно, което неминуемо се пренася и върху слушателите.
Едно от интересните неща е, че тези хора, били част от велики групи като Rainbow, Black Sabbath, Styx и много други, сътворили и участвали в рокендрол революцията, сега са дошли в нашата малка страна и са повярвали, че тук също има хора, които милеят за тази музика и нещо повече – че имаме музиканти, които се представят достойно пред света не по-зле от големите имена в рока. 
Албумът, концептуално замислен по текстовете на д-р Милен Врабевски, си приляга с музиката, която е написал, а аранжиментите са направени чудесно от творческия екип. Едно от парчетата в „The Creation“, което ми направи впечатление, е „The Story”. След мелодичната интродукция влиза акустична част, за която разбрах, че e дело д-р Врабевски и съм приятно изненадан колко добре звучи, а с вокала на Рони Ромеро се привнася и лек прогресив елемент в композицията. В развитието на песента следва по-енергична част, която приляга на цялостното звучене на албума. Следва лирична част с орган, която прелива с пиано към следващите соло, куплет и припев. На финала се придава това завършено усещане за парчето от пианото и оркестровката, а Бисер Иванов отново показва тънкия си усет за китарното свирене, доказвайки, че е музикант на световно ниво.
Бих отличил и последното парче „Serve“ – в него изключително впечатление правят леките прогресив нотки, като началото с нежната флейта и акустичната китара. В течение на парчето има много интересни хармонични ходове и тонални прогресии, които звучат много приятно с вокала на Рич Грисман. В тази композиция трябва да  подчертаем и участието на Боби Косатката! В тази песен е и най-драматичното соло на Бисер, който отново ни показва, че няма тайни за него в музиката и свиренето на китара.
“The Creation” е албум, който изцяло си е заслужил труда да бъде реализиран. Песните са толкова добре оформени, а усилието на д-р Врабевски да събере това съзвездие от музиканти с позитивната нагласа, че всичко това наистина може да случи, е напълно оправдано. Това са неща, които заслужават огромни адмирации и подкрепа. А музиката в ‘’The Creation” заслужава място в колекцията на всеки меломан!
 

Свързани статии