Актуално

На фокус

Технологичните гиганти опитват тайно да влияят на администрацията на Байдън

Технологичните гиганти опитват тайно да влияят на администрацията на Байдън

03.01.2021

dnevnik.bg

327


Силициевата долина работи зад кулисите, за да осигури висши роли за свои съюзници в по-малко известни, но все още жизненоважни части на администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, в момент на нарастваща критика срещу големите технологични компании (Big Tech) от прогресивни групи и регулатори, съобщава "Ройтерс".


Преходният екип на Байдън вече е попълнил екипите, които ще разглеждат работата на различните агенции, с повече професионалисти от индустрията, отколкото нейни критици. Екипът също така привлече няколко служители от технологични компании, които се очертаха като водещи дарители по време на кампанията.


Сега ръководители и служители в технологични компании като "Гугъл" (Google), "Амазон" (Amazon.com Inc), "Фейсбук" (Facebook Inc), "Майкрософт" (Microsoft Corp) настояват да поставят свои кандидати на ръководни длъжности в държавните агенции, според четири източника на "Ройтерс".

Агенциите включват Министерството на търговията, Службата на търговския представител на САЩ, Службата за информация и регулиране (ключова агенция на Белия дом, която изготвя политики, засягащи технологичната индустрия), Държавния департамент и Министерството на отбраната, според източниците.

Много ръководители на компании, които в някои случаи са помогнали за събирането на пари за кампанията на Байдън или имат връзки с хора от преходния екип, все още имат огромен търговски интерес да прокарат кандидати на индустрията в Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия - и двете разследват дали технологичните гиганти злоупотребява с пазарната си позиция. Но наблюдението на тези агенции от прогресивни групи по интереси и членове на Конгреса вероятно ще затруднят усилията на Силициевата долина, казват източниците.


Разбира се, няма официален процес, чрез който такива имена и препоръки да се изпращат от индустрията до преходния екип.


"Всеки член на преходния екип и новата администрация ще има ценности, които са в съответствие с избрания президент и вицепрезидент по множество въпроси, включително технологичния сектор," каза говорителят на екипа Камерън Френч.


"Фейсбук" и "Майкрософт" са отказали коментар по темата. Шефът за комуникации на "Амазон" Джей Карни заяви пред "Ройтерс", че компанията не се опитва да внедри свои хора в бъдещата администрация. "Всяко внушение за противното е напълно невярно", каза Карни.

Говорителят на "Гугъл" Хосе Кастанеда заяви, че "като компания не даваме препоръки и не знаем за подобни комуникации".

В търсене на влияние

Изследователи, адвокати и консултанти, проследяващи прехода или работещи с екипа, казаха пред "Ройтерс", че ходовете са част от усилията на много служители на Big Tech да повлияят на бъдещите политики. Те също така искат да се уверяват, че администрацията на Байдън не е в плен на идеите на прогресивните демократи и нарастващото антимонополно движение, които постоянно настояват за по-строг контрол върху такива компании.

"През 2020 г. назначаването на главен изпълнителен директор или топ мениджъри на технологична компания директно във вашия кабинет излгежда лошо и е лоша политика", каза Макс Моран, изследовател от проекта "Въртящи се врати". Той добави, че съюзници на Big Tech са започнали да се появяват като кандидати за работа в администрацията на Байдън.


Бившият главен изпълнителен директор на "Гугъл" Ерик Шмид, един от титаните от Силициевата долина, е правил препоръки за назначения в Министерството на отбраната, докато компанията се опитва да получи договори във военния сектор, според три източника.


Шмид е председател на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект (NSCAI). Неговият заместник-председател в комисията, бившият заместник-министър на отбраната Робърт Уърк, информира екипа на Байдън за прехода по въпросите на националната сигурност. Името на Шмид също е излязло в дискусии кой да оглави работна група по технологиите на Белия дом - предложение, на което прогресивните политици се противопоставят, според три източника.


Един от хората, за които Шмит е търсил висша роля в Министерството на отбраната, е Кристофър Кирхоф, бивш помощник на председателя на началник-щабовете на военните сили в администрацията на Обама, който в момента работи в Schmidt Futures, съобщиха два източника. Според два източника Шмид е настоявал Джаред Коен, главен изпълнителен директор на Jigsaw, технологичен инкубатор, който работи като независимо звено в "Гугъл", да получи ключова позиция в Държавния департамент или Министерството на отбраната. Коен преди това е работил в Държавния департамент.


Говорителят на Ерик Шмид е отказал да коментира. Говорителят на NSCAI заяви, че всякакви действия на Шмит и Уърк като частни лица нямат връзка с NSCAI.


По подобен начин двама служители на "Амазон" попаднаха в екипите на новоизбрания президент, които ще преглеждат работата на Държавния департамент и Службата за управление и бюджет.


Сега ръководителите на "Амазон" настояват техни съюзници да имат места в администрацията на Байдън, според източници, които работят с прехода. Индра Ноои, бивш шеф на "Пепси" (Pepsi), която сега е член на борда на "Амазон", е спрягана да поеме Министерството на търговията, съобщиха три източника.

"Фейсбук", за разлика от останалите компании, вече е навлязла значително в преходния екип на Байдън, твърдят множество източници.

Един от бившите директори на компанията Джесика Херц е главният правен съветник в преходния екип на Байдън. Остин Лин, бивш мениджър за програмите на "Фейсбук", е в екип към Изпълнителния кабинет на президента. Ърскин Боулс, бивш член на борда на "Фейсбук", вече съветва преходния екип, заедно с Джеф Зинтс, друг бивш член на борда на "Фейсбук", който сега е избран да бъде координатор на Байдън по въпросите на борбата с коронавируса.


Друг съюзник на някои големи технологични компании е изборът на Байдън за държавен секретар Антъни Блинкен, който има връзки както с "Амазон", така и с Гугъл", според четири източника. "Гугъл" беше клиент на WestExec Advisors, която беше основана от Блинкен. Той също така помогна на шефа за комуникации на "Амазон" Джей Карни да бъде нает в медийния екип на Джо Байдън през 2008 г.


Кастанеда от "Гугъл" заяви, че отношенията на компанията с WestExec са продължили един месец през 2018 г. и компанията не е запазила нито един член на фирмата. Карни отказа коментар. WestExec Advisors отказа коментар. Блинкен не отговори на искания за коментар.

Четири източника заявиха, че имена, предлагани от технологични компании, са били обсъждани по време на срещи, проведени от различни екипи на Байдън. Тези екипи са направили няколко препоръки за наемане, казаха те.

Засилен отпор

Докато Силициевата долина иска да заеме по-голямо място на масата, отпорът от прогресивните групи е забележим.

През ноември 32 антитръстови, политически, трудови и свързани с тях групи изпратиха писмо до Байдън с молба да отхвърли влиянието на Big Tech компаниите върху неговата администрация.

Много от тези групи сега се обединяват и се опитват да прократ своите политики. Например няколко от 32-те са част от нова коалиция, която има за цел да разшири броя на групите, които следят влиянието на индустрията върху правителството. Алекс Харман, който следи монополите за Public Citizen, група за застъпничество, която е част от коалицията, заяви, че е бил на срещи с преходните екипи на Байдън с еда ясна цел - да се увери, че такива назначения не се правят от администрацията.

Екипите на Байдън се вслушват в притесненията ни, но няма много диалог, добави той. "Те не ни казват какво мислят, а просто ни питат какви са приоритетите ни."

Свързани статии