Актуално

На фокус

Татяна Дончева: Страхувам се да не сработи пак робският ни чип

Татяна Дончева: Страхувам се да не сработи пак робският ни чип

22.12.2020

Mediapool.bg

2608


Коронавирусът беляза неизличимо 2020 година. В същото време пандемията бе оправдание и прикритие за вземането на знакови политически решения. На прага между 2020-а и 2021-а Mediapool се обърна към няколко изявени личности от различни професионални сфери. Днес е ред на лидера на "Движение 21" и адвокат Татяна Дончева.Тя е депутат в четири парламента, била е кандидат за кмет на София и заместник-председател на парламентарната група на "Коалиция за България". В началото на 90-те години работи като прокурор в Софийската градска прокуратура.

Коронавирусът изненада всички и обсеби 2020 година. Покрай него се роди терминът "новото нормално", с което трябва да свикнем да живеем. Но може ли да се окаже, че коронакризата ни е върнала към някои позабравени "стари" и по-важни неща?

Не съм сигурна, че коронавирусът е върнал хората към "по-важните" неща. Той ги изпрати към страха. Не виждам хората да преосмислят начина си на живот, да преподреждат приоритети, ценности и приятелства. Те са сковани от страх за живота си. Дори когато нарушават забрани, карантини и правила, те го правят импулсивно, без да влагат особен смисъл. Много ми се иска,  въпреки проблемите, да видя у хората желание повече да мислят, когато гледат телевизия, когато изпълняват заповеди, когато организират ежедневния си живот. Така ми се струва, че трябва да изглежда "новото нормално" за всеки от нас.

С кои други събития, процеси, личности или скандали ще запомните 2020 година?

Годината ще запомня с изборите в САЩ. Тръмп отказва да признае резултатите, без да сочи конкретни доказателства. Действията му са насочени към игнориране на институции и договори, преживели векове, само защото му пречат да остане на власт. Флиртът му с американските военни, идеите му да въвежда извънредно положение след загубени избори, понеже ги смята за нечестни, ми се струват потресаващи. Категоричният отпор на американската правосъдна система на опитите на Тръмп за узурпиране на властта дори от съдии, които лично е назначил, ме впечатли много. Жилава се оказа американската демокрация.

Какво ще е развитието през 2021-ва?

Любопитно ми е. Смятам, че в Републиканската партия ще надделеят разумните гласове. Пагубно е за света Великите сили да се управляват от ненормалници и ексцентрици. А също от посредственици, които налагат на страните като нашата глупави и зависими персони на ключовите държавни постове. 

Коронакризата беляза и политиката тази година. Как се справиха управляващите с нея?

С коронакризата нашите управляващи се справят според възможностите си. Първото ни място в класацията по смъртност е резултат от техните дългогодишни "упражнения" в сферата на здравеопазването. Никаква здрава мисъл, нескончаеми PR-изяви. 

2020-та бе и поредна година на протести. С какво по-различно ще ги запомните, ще оставят ли по-траен отпечатък от друг път и какъв ще е той?

Протестите са предвестник на събуждане на народа. Моралните искания на хората са знак, че има потребност от пълно скъсване с ГЕРБ-аджийския начин на правене на политика. Всичко в тази партия е делене на пари и служби, "захлебване" или стъпкване на вкяка опозиция. Вземат се безумни държавни решения с тежки и дългосрочни последици за гражданите. Надявам се това да се разбере и от хората с политически мераци и амбиции. 

2021-ва ще е година на избори. Очаквате ли те да променят досегашното статукво и в каква посока?

Очаквам обединяване на усилията. Очаквам привличане на хора с качества, с визия, с познания и умения в различните области на държавния живот. Това е най-голямата гаранция, че ще променим статуквото в правилната посока, а именно - отстраняване на мутрите и мафията от властта.

Вашите очаквания, надежди, страхове за 2021 година?

Надеждата ми е да си подредим държавата, да създадем ясни и благоприятни перспективи за мнозинството български граждани. Страховете? Да не сработи познатият робски чип.

Източник: mediapool

Свързани статии