Актуално

На фокус

Талибаните с демонстративна жестокост: показват 4 тела на убити от тях похитители

Талибаните с демонстративна жестокост: показват 4 тела на убити от тях похитители

26.09.2021

Втори Фронт

494


Талибаните изложиха на публично място в западния град Херат телата на четирима убити от тях похитители, съобщи Би Би Си.

Това става само ден, след като от ислямисткото движение предупредиха, че ще възобновяват наказания като смъртни присъди и ампутации. Четиримата мъже са убити при престрелка, след като отвлекли бизнесмен и сина му, съобщават местни източници.

След като установиха контрол върху Афганистан на 15 август, талибаните обещаха по-меко управление от предишното им. Но вече има множество съобщения за нарушаване на човешките права в редица точки на страната.

По-рано тази седмица прословутият шеф на бившата религиозна полиция мола Норудин Тураби, който сега ръководи затворите в Афганистан, обяви, че крайните наказания като езкекуции и ампутации ще бъдат възобновени, но не и на публични места.

Междувременно много жители на столицата Кабул се оплакват от затруднен достъп до лекарства и храни от първа необходимост:

"Много важно е да ни се помогне , защото повечето хора са безработни и няма какво да правят. Работим от сутрин до вечер. По-рано щяхме да печелим по 4-5 долара, но сега можем да получаваме  в пъти по-малко на ден",- каза жител на Кабул

След поемането на властта от талибаните в Афганистан повишиха цените на храните. Отчитат се спад на националната валута, инфлация и затруднения при тегленето на пари от банките - не повече от 200 долара на седмица.

Информация на БНР

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания