Актуално

На фокус

Талибаните официално ще представят новото правителство до часове

Талибаните официално ще представят новото правителство до часове

02.09.2021

Втори фронт

500


Очаква се талибаните да обявят официално новото правителство в Афганистан в рамките на часове. Източници казаха за агенция ''Франс прес'', че кабинетът може да бъде представен след сутрешните молитви в петък, докато Ахмадула Мутаки, представител на талибаните, заяви в социалните мрежи, че в момента тече подготовка за церемония в президентския дворец в Кабул.

Вече са ясни някои от назначените министри, както и че върховният лидер на движението Хайбатула Ахундзада ще има пълна власт, заявиха талибански представители.

Ислямистките екстремисти управляваха Афганистан, прилагайки радикална форма на шериатския закон от 1996 до 2001 г. до идването на силите на САЩ. След изтеглянето им те обещаха по-меко управление. САЩ и ЕС обаче поставиха под съмнение подобни обещания, като заявиха, че официалното признаване на новото правителство - и всяка следваща икономическа помощ - ще зависи от действията на талибаните.

Талибаните в Афганистан са безмилостни и не е ясно дали ще се променят. Това заяви председателят на Обединените щабове на американската армия генерал Майк Майли, цитиран от Би Ти Ви. Той допусна, че въпреки това Съединените щати може да си сътрудничат с тях в борбата срещу "Ислямска държава".

Говорител на талибаните заяви, че новото правителство на Афганистан може да бъде обявено през следващите два дни. Той допълни, че жените може да играят известна роля в новото управление, но няма вероятност да бъдат министри.

Междувременно ООН предупреди, че се задава продоволствена криза в Афганистан. Храната там може да свърши този месец, заявиха от световната организация, и призоваха международната общност да подпомогне страната.

Нито Съединените щати, нито коалиционните им партньори са очаквали Кабул да падне в ръцете на талибаните толкова бързо и без съпротива. Това пък става ясно от изтекъл запис на телефонен разговор между Джо Байдън и афганистанския му колега Ашраф Гани, съобщава още Би Ти Ви.

В разговора от 23 юли Байдън предлага на Гани да продължи с подкрепата по въздуха, въпреки споразуменията с талибаните от Доха. Препоръчва му да постави опитен военен начело на въоръжените сили. Изрича и фразата, че е по-важна не истината за ситуацията в страната, а нейното възприятие от хората.

Британският външен министър също призна, че службите не са очаквали такова бързо развитие на ситуацията.

„Моето мнение беше, както и общата позиция на съвместния комитет по разузнаването, и на армията също, че с оглед обявеното изтегляне от Афганистан, до края на август може да се очаква влошаване на положението и че падането на Кабул до края на годината е малко вероятно“, заяви министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб

   Източник: “СЕГА”

Свързани статии