Актуално

На фокус

Такситата в София претендират за около 100% по-високи цени

Такситата в София претендират за около 100% по-високи цени

08.09.2021

Втори фронт

505


Таксиметровите фирми в София искат повишаване на цената на услугата, стана ясно на вчерашното заседание на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Както е известно, съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на тарифите, по които таксиметровите компании возят. „Настояваме за корекция на минималните и максималните тарифи, които са за град София, тъй като те са в сила от 2012 г. и вече 9 години не са актуализирани. Респективно за това време тежестта върху такситата се е увеличила със 134 на сто. Само за последните 5 месеца горивото, което се използва най-масово в такситата, е поскъпнало с около 100%. Цените на задължителните застраховки пък са се увеличили с 35%“, така мотивира искането си Петър Владимиров, представител на Националния таксиметров синдикат.

Браншовите сдружения на таксиметровите шофьори поискаха още цените на таксиметровата услуга да се определя ежегодно по методология, която тепърва трябва да се разработи. От Националния таксиметров синдикат изчислиха, че за да изкарва един шофьор на такси по 1 600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа - 1,74 лв./ км. По отношение на максималната тарифа от синдиката предлагат дневната да е 2,25 лв./км., а нощната - 2,76 лв./км. В момента минималната дневна тарифа за курс в София е 77 стотинки на километър, а максималната – 88 стотинки. При нощната тарифа минималната ставка е 1,30 лв./км., а максималната – 1,6 лв./км. Това означава, че ако СОС приеме и се съобрази с изчисленията на Националния таксиметров синдикат, минималната и максималната тарифа на таксите ще се повиши с близо сто процента. Останалите браншови сдружения подкрепиха исканията на Националния таксиметров синдикат и коментираха, че в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че сегашните максимални тарифи да станат минимални в близко бъдеще.  

Освен вдигане на цените на таксиметровите услуги, големите компании в бранша поискаха още Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. „Това е направено вече в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната тарифа е гаранция, че пътникът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози“, мотивира се Петър Владимиров.

Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера, който е общински съветник от ВМРО, отговори, че ще запознае заместник кмета по финансите Дончо Барбалов и по транспорта Кристиан Кръстев с исканията на превозвачите. Решено бе те да бъдат обсъдени отново на следващо заседание на същата комисия през септември. 

  Източник: СЕГА

Свързани статии