Актуално

На фокус

СЗО: Ще се появи още по-зара̀зен и смъртоносен вирус

СЗО: Ще се появи още по-зара̀зен и смъртоносен вирус

24.05.2021

Втори фронт

1257


"Рано или късно човечеството ще се сблъска с нова пандемия, която ще се окаже още по-опасна от настоящата. Ще се появи друг вирус, който ще бъде по-заразен и смъртоносен от този", заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в речта си при откриването на 74-ата сесия на СЗО.

Според етиопеца, именно борбата с коронавируса показва, че държавите трябва да си сътрудничат, а не да се съревновават.

"Всъщност ние сме пред избор: да действаме общо или да бъдем незащитени", заключи Гебрейесус.

Той изтъкна, че по света от коронавируса са починали минмум 115 000 здравни работници.

"И ще загубим много повече, докато пандемията бушува. Почти 18 месеца след началото на тази здравна криза, светът остава в много опасна ситуация. Към днешна дата тази година са регистрирани повече случаи, отколкото през цялата 2020 г.", изтъкна директорът на СЗО и призова до септември във всяка държава по света да има поне 10% ваксинирани жители.

"Този вирус се променя постоянно. Бъдещите промени могат да направят инструментите ни неефективни и да ни извлекат обратно на първо място. Трябва да сме много ясни: пандемията не е приключила и няма да приключи, докато и освен ако предаването не бъде контролирано във всяка държава", каза още Гебрейесус. .

Световната асамблея ще се проведе от днес до 1 юни във виртуален формат. Нейната основна тема е борбата с пандемията на COVID-19 и предотвратяване на новите глобални извънредни ситуации в облатта на здравеопазването. В работата на асамблеята ще участват делегации от всички 194 страни членки на СЗО.

  Източник: СЕГА

Свързани статии