Актуално

На фокус

СЗО: Пандемията ще приключи до 2022 г.

СЗО: Пандемията ще приключи до 2022 г.

22.02.2021

frognews

546


Пандемията от COVID-19 ще приключи в началото на следващата година. Тази прогноза дойде от официални говорители на Световната здравна организация. Тя се случва на фона на ваксинацията, която тече в момента в почти всички държави по света и все по-големият брой препарати срещу инфекцията, които се появяват на пазара.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге посочи пред датската телевизия DR, че коронавирусът все още ще върлува през периода на 2021 г., но се очаква той да е значително по-овладян, отколкото през предходната 2020.


Най-лошите сценарии вече не стоят на масата, увери обаче Клуге, цитиран от Анадолската информационна агенция. В момента вече е налична повече информация относно коронавируса, но въпреки това никой не знае с пълна точност как би се развила пандемията в бъдеще.


“Все още ще има вирус, но не мисля, че мерките ще са необходими. Това е оптимистично послание”, посочи още Клуге. 


Според него мутациите на вируса са нормална реакция, целяща той да се приспособи към човешкия организъм. От СЗО не са притеснени от бързото разпространение на новите варианти, стана ясно още от думите на Клуге. 


Той увери още, че организацията следи внимателно ефективността на ваксините срещу инфекцията и посочи, че на този етап препаратите са ефективни срещу мутациите на вируса. Би било много лесно ваксините да се модифицират, но няма да се наложи изобретяването на съвсем нови, посочи още Клуге. 

Свързани статии