Актуално

На фокус

СЗО: Открит е първоизточникът на пандемията

СЗО: Открит е първоизточникът на пандемията

19.03.2021

Втори Фронт

2060


В доклад, който ще бъде публикуван през следващите седмици, СЗО ще обясни подробно източника на пандемията Covid-19, пише livescience.

СЗО започна широко разследване през януари, за да открие източника на пандемията и сега казва, че това е ферма за диви животни. Много от фермите се намират в провинция Юнан. От там прекупвачите набавят диви животни за пазара на морски дарове Juanan в Ухан. Оттук идват първите открити случаи на Covid-19 от миналата година.

Питър Дазак, еколог на СЗО, разказа на сайта NPR своя опит в тази мисия за търсене на източника на пандемията и каза, че някои от тези диви животни са могли да бъдат заразени с вируса SARS-KOV-2 и че са взели вирусът от прилепи, които са многобройни в Юнан.

СЗО ще публикува подробен доклад за своите констатации през следващите седмици. Мисията започна през януари, след поредица от конспиративни теории, които се разпространиха по целия свят. Единият беше, че вирусът някак си е изтекъл от лаборатория във Ухан, но СЗО отхвърли този сценарий миналия месец, като заяви, че няма доказателства за това.

Учените са единодушни, че вирусът е циркулирал в прилепите и след това е "скочил" върху хората чрез посредници, най-вероятно чрез диви животни, продавани на пазара.

Тези ферми за диви животни са част от проект, насърчаван от китайското правителство през последните 20 години, за да помогне на хората от селските райони да избягат от бедността и недостига на храна.

  Източник: eurocom

Свързани статии