Актуално

На фокус

СЗО не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с различни ваксини

СЗО не препоръчва имунизирането срещу COVID-19 с различни ваксини

10.04.2021

Втори фронт

569


Според говорителката на организацията Маргарет Харис към момента няма достатъчно данни за възможните рискове при комбиниране на първа доза от ваксината на AstraZeneca с втора от друг производител. Затова здравните специалисти призовават за допълнителни изследвания на ефекта от съчетаването на различни препарати.

В Германия има известен натиск да се прибегне до подобна кръстосана ваксинация, тъй като хората под 60 години вече не се имунизират с ваксината на Astra Zeneca заради риска от образуване на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години вече е поставена първа доза от този препарат и въпросът сега е как тези хора ще получат пълна ваксинационна защита, за каквато е нужна втора доза.

Без достатъчно данни за възможните рискове не би трябвало да се извършва втора ваксинация с различна ваксина от използваната при първата, каза председателят на германската Фондация за защита на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за ваксинацията (Stiko) препоръчва на хората, на които вече е поставена първа доза от ваксината на AstraZeneca, да се поставя втора доза от ваксина на базата на информационна РНК – на Pfizer или Moderna, 12 седмици след първата. Решение за това обаче все още не е взето.

 Източник: svobodnaevropa

Свързани статии