Актуално

На фокус

Св.Синод: Не провеждайте парада на греха! Да пазим сърцата на децата от съблазънта

Св.Синод: Не провеждайте парада на греха! Да пазим сърцата на децата от съблазънта

12.06.2021

Втори фронт

1437


Светият синод на Българската православна църква излезе с остро изявление срещу насрочените за днес в столицата шествие и концерт "София Прайд 2021". Той изрази силна тревога и призова организаторите да не провеждат този "парад на греха". Парадът на хората от ЛГБТИ общността, техни близки и приятели трябва да се проведе за 14-и път и трябва да започне в 16:00 ч. пред паметника на Съветската армия. В концерта в подкрепа на гей-парада ще участват Руши Виденлиев, Рут Колева, Виктория Георгиева, Васил Гарванлиев, Иво Димчев, Деси Слава, Прея, Мила Роберт. Като отговор на "София прайд" пък по-рано (в 12:00) от НДК е планирано да потегли шествие в подкрепа на българското християнско семейство.
Изявление на Св. Синод на БПЦ във връзка с предстоящия гей-парад на 12.06.2021 г. в София.

Обични в господа братя и сестри,

Светият Синод на родната ни Света Църква с изключителна тревога научи за предстоящото провеждане на обществено мероприятие организирано от „София прайд“ в града на Божията Премъдрост – София.

Призоваваме да не се допуска провеждането на този акт, демонстриращ духовна и телесна зависимост от греха. Нека пазим сърцата на подрастващите и на най-малките между нас от съблазънта. 

Днес в променящия се свят, богат на плурализъм, в който повече от всякога грехът на плътта взема връх, не трябва да се допуска изкривяване на понятията за мъжки и женски пол, така, както Сам нашият Бог ни е създал „мъж и жена“ (срв. Бит. 1:27). Естественото отношение е между мъжа и жената и е благословено единствено в брака, който е константният модел на човешките взаимоотношения, а всяко едно пренебрегване и изменение, води към духовна смърт - както за отделния човек като личност, така също за семейството като основната градивна единица на цялото общество.

Водени от любов към ближния, като най-висша форма на богоустановеност, още веднъж отправяме апел към организаторите и участниците в предстоящия парад на греха, да се отвърнат от пътя на противоестественото и поемат по пътя на спасението. Светата Църква всякога се е обръщала към онези, които са изпаднали в тежкия противоестествен грях, като към свои чеда, които, под въздействието на злото, са се отвърнали от естественото, така, както Бог ни е сътворил. 

Ние, не посочваме, нито осъждаме човеците, а изобличаваме самия грях, който води след себе си беда не само за отделния човек, разграждайки до неузнаваемост личността му, а чрез проява на тази греховност на обществени места, води и до съблазън за множество човеци. 

Отправяме молитва към Милостивия наш Творец и Спасител Господ Иисус Христос да обърне в правия път чрез покаянието, всички Свои чеда, които са изпаднали в своеволие и са в ръцете на „княза на този свят“ (срв. Йоан: 12:31). 

Бог да избави намиращите се в противоестествения грях, както и какъвто и да е грях, като отворят духовните си очи и разберат това, което извършват.

    Източник: Гласове

 

Свързани статии

Левицата