Актуално

На фокус

Свлачище затвори пътя в Искърското дефиле

Свлачище затвори пътя в Искърското дефиле

29.01.2021

Mediapool.bg

505


Огромно свлачище от около 1500 тона скална маса е затворило пътя през Искърското дефиле, съобщиха от АПИ. Срутването в района на Елисейна е станало около 23 ч. в четвъртък вечерта. Няма пострадали.

В момента пътят е непроходим. От събщението на пътната агенция става ясно, че е въведен обходен маршрут от Своге през Гара Лакатник, Дружево, Долно Оризово и Враца. Работещи наблизо разказват, че са чули силен тътен и са усетили земетресение.

Разчистването е започнало около 3 ч. през нощта срещу петък. Работата най-вероятно няма да приключи днес, обясни пред бТВ Даниел Иваничков от АПИ.

"Опасността ще съществува. Към момента на терен, освен екипите на аварийното разчистване на появилото се срутище, имаме и геолог, който ще огледа положението", обясни той и допълни, че падналите скали трябва да се разчистват внимателно, защото в момента играят ролята на естествена подпора на останалата част от ската.

По информация на Нова телевизия срутището създава проблеми от години. То е укрепвано неколкоратно, както и обрушавано. Били са поставени метални огради. Пред медията заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски заявява, че е направена организация за разчистване. Предстои и пълно обследване на пътя през дефилето.

Свързани статии