Актуално

На фокус

Свиленски: От действията на правителството ще изгубим 150 млн. лв.

Свиленски: От действията на правителството ще изгубим 150 млн. лв.

16.03.2021

Втори Фронт

605


„С  даването на концесия на печелившото летище София, българската държава се отказа от над половин милиард лева. Тези пари са инвестирани в реконструкция на Терминал 1, изграждане на нова писта, както и нов терминал 2 -  210 млн.евро, финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие, Кувейтския фонд за икономическо развитие, програмите на ЕС ИСПА и ФАР, както и от държавния бюджет на Р. България. Ще Ви припомня, че само за строежа на пистата от Кувейтския консорциум бяха похарчени 62,6 млн. щ.д., а допълнително летище София бе осъдено да плати неустойки още 37 млн.щ.д.” Това пише в писмо до министъра на транспорта Росен Желязков зам.председателят на ПГ на „БСП за България Георги Свиленски по повод концесиите на летища София, Варна и Бургас, както и скандалното разсрочване на такстите на концесионера "Соф кънект", свързан с базирания в Париж фонд Meridiam и австрийската Strabag.

В писмото си Георги Свиленски изтъква, че буди недоумение фактът, че при избора на победител са сочили, че кандидатът е поел ангажимента да не вдига таксите през първите 10 години, а изведнъж през есента на миналата година - 30.10.2020г. държавното все още летище е вдигнало драстично таксите. „Интересното е, че само 3 дни преди това – на 27.10.21 г. - концесионерът внася предложение първите 10 години да не плаща такси. Така на практика от една страна му осигурявате приходи, а от друга го и освобождавате от такси. Още по-страшно е, че тези приходи са за сметка на туристическия сектор, защото на всички е ясно, че вдигането на летищните такси ще се отрази като намалее пътникопотокът и най-вече потока от туристи към България”, подчертава още Свиленски.

„Защо след като прогнозата на повечето анализатори сочи, че кризата сред авиооператорите ще приключи през 2022г., Вие с лекота разсрочихте концесионните плащания на летище София за 10 години, а на летищата Варна и Бургас с по една година?”, пита още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Свиленски.

Той изтъква още, че бъдещите вземания се оценяват по нетна настояща стойност. В случаят с концесията на летище София - плащания в размер на 24,5 млн. евро ежегодно за 35 години, нетната настояща стойност по думите му е 425,67 млн евро. При прехвърляне концесионната такса за първите 10 години в последните 10, нетната настояща стойност е 275,09 - или щетата за българската държава е над 150 млн.евро. „Ние се грижим за хората, а Вие за интересите на определени бизнес кръгове”, категоричен е социалистът.

 Източник: glasove

Свързани статии