Актуално

На фокус

Свиленски: 40 държави се ваксинират с руската ваксина. България защо не може?

Свиленски: 40 държави се ваксинират с руската ваксина. България защо не може?

08.03.2021

Втори Фронт

2588


Искаме България на образована и здрава нация, в която няма корупция и българските граждани да живеят спокойно.

Това каза водачът на листата на „БСП за България“ в 24 МИР София-град и председател на Националния предизборен щаб на БСП в дебат в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„На 4 април предстоят поредните парламентарни избори. На 4 април България трябва да тръгне в друга посока. Искаме да дадем нов път и визия за управление на България. Искаме България на образована и здрава нация, искаме България, която да развива силна икономика, в която да се спазва държавността, да се уважават институциите, в която няма корупция и българските граждани да живеят спокойно. Затова искаме на 4 април вота на българските граждани“, посочи Свиленски.

„От първия ден на кризата казахме, че трябва да има държавна политика за управление на кризата, че трябва да се задейства онзи план от 2008 г. за пандемичните ситуации. Казахме, че населението трябва да се тества масово и безплатно, както и че трябва да има чисти болници, а всички болници бяха напълнени с COVID. Това постави другия проблем – хората с други заболявания да не могат да се лекуват“, посочи Свиленски.

„Не трябва да се спекулира с жертвите и да се политизира въпросът за кризата. Трябва обаче ясно да се каже какво не направи правителството и защо се стигна до този хаос при управлението на кризата. Правителството действа хаотично и непоследователно. То действа без да се знае всяка мярка с каква цел се прави и да бъдат убедени гражданите трябва ли да се носят маски, кога и къде. Това е актуално и към днешна дата, когато има пик и се отварят заведенията, а имаме 3000 заразени. БСП е за това управляващите да се вслушват в медицинските специалисти. Това не може да бъде тема за политическа експлоатация“, допълни той.

Правителството пребори недоверието към ваксините, като нареди хората на опашки пред болниците, посочи председателят на Националния предизборен щаб на БСП.

„Предлагаме масово тестване на българските граждани. Питаме какво се случи с ваксинирането в последните седмици? Хората сега са наредени на опашки, за да чакат за ваксини, а ваксини няма. Личните лекари също чакат. Къде са ваксините?

40 държави се ваксинират с руската ваксина. България защо не може? Защото управляващите не ги е грижа какво се случва със здравето на гражданите“, посочи Свиленски.

„Правителството пребори недоверието към ваксините, като нареди хората на опашки пред болниците. Групите са подредени от експерти и специалисти и ние трябва да се вслушваме, но правителството трябва да гарантира на тези групи необходимия брой ваксини.

България плати 500 млн. евро за доставка на ваксини, а тях ги няма. Къде са ваксините, предвидени за България? Ние сме на последно място по процент на ваксиниране на база населението. Ние считаме, че когато има недостиг от едни ваксини, българското правителство трябва да се обърне към други държави“, каза още Свиленски.

Компенсирането на българските граждани и социално-икономическите мерки на правителството отново претърпяха провал, заяви той.

„Втората част от дейността на правителството след тази криза - компенсирането на българските граждани и социално-икономическите мерки отново претърпяха провал. Всяка мярка, която предложиха, закъсня. Нито една не стигна навреме до българския бизнес и до гражданите, до всеки човек, който беше засегнат от кризата. Затвори се бизнесът, затвориха се фабрики. Прибраха хората вкъщи и никой не им помогна. Отвориха бизнеси отново, но никой не мисли как да бъдат подпомогнати тези малки и средни фирми, които са гръбнакът на икономиката“, посочи Свиленски.

„Ние направихме нашите предложения, когато се обсъждаше бюджетът за 2021 г. Предложихме как да бъдат подпомогнати всички засегнати хора навреме, а не след месеци. Отношението на правителството към малките и средните предприятия не е това, което те заслужават. Ще дам пример с концесията за летище „София“.

На концесионера сега се предлага 10 години да не плаща концесионна такса, да не прави втора писта и трети терминал, защото е пострадал от кризата. Кой ще помохне на стотиците заведения, които сега отварят, но не могат да възстановят своята дейност, каквато е била. Те не ги интересуват, интересуват ги концесионерите. 10 години оставаме без летище, което да внася концесионни такси. Противопоставяме се отново на тази концесия и когато спечелим изборите на 4 април, отново ще предприемем всички действия да не се допуска концесионерът да не плаща такса. Ние ще запазим държавното имущество и всеки, който е взел концесия, ще си плаща таксите. Не искаме да подаряваме държавно имущество“, допълни той.

„Ние обещаваме да направим така, че българската икономика да заработи така, че да могат да бъдат повишени доходите на българските граждани. Без да заработи икономиката, и 3000 лв. заплата да обещава г-н Желязков, няма откъде да дойдат тези пари. Докато не заработи българската икономика и не се възстанови производството, няма как да стане да се повишат доходите“, посочи Свиленски.

„Ефективни мерки за корупцията няма. Нито една крачка не е направена с борбата с корупцията. България е най-корумпираната държава, тя е на първо място по корупция. Казвам го с болка. 12 години България се управлява от ГЕРБ и стана символ на корупцията във всяка една сфера. За тези 12 години корупцията проби в законодателството.

Законодателството, което се произвежда в българския парламент е пропито с корупция.

Закона за обществените поръчки, в който правителството позволява на фирми, които нямат капацитет, да поема стотици пъти повече работа. Това е пример за корупция, вложен в законодателството. 4.5 млрд. лв. са налети в „Автомагистрали“ в последната година и половина без спазване на Закона за обществените поръчки и оттам са изтекли. Същото е с фирма „Монтажи“, както и с ВиК холдинга. Законът за противодействие на корупцията, който управляващите приеха и е ясно, че не работи. Няма как тези неща да се случат, когато ГЕРБ управляват, защото корупцията при ГЕРБ е държавна политика и начин на съществуване“, заяви той.

„По отношение на БДЖ е същото – имаме отстъпление на държавата. Тя иска да бъде подизпълнител и някой друг да изпълнява поръчките в полза на частните субекти, с който управляващите от ГЕРБ са в непрекъснати взаимоотношения“, добави той.

„Ще управляваме с народните представители на „БСП за България“ и платформата на БСП. След провеждане на парламентарните избори партията ще се допита до своите членове. Един от забранените партньори е ГЕРБ“, каза още той.

На въпрос от Росен Желязков с какво БСП подобрява свободата в медиите, след като БСП са порицали работата на една от медиите, Свиленски посочи, че когато в дадена медия се отразява или не целенасочено БСП, преиначават факти, цифри и числа, няма как да не реагира. „Предстои предизборна кампания и трябва да сме развноправни. Ние не размахваме пръст. Светвам лампичката. Това да търсиш и отстояваш истината не е размахване на пръст", допълни той.

„Призовавам българските граждани да излязат да гласуват на 4 април и да не се страхуват нито от COVID кризата, нито от епидемията. Не се страхувайте, гласувайте за когото искате. Много по-полезно е от това да останат вкъщи и ГЕРБ да остане да управлява. На 4 април с номер 4 на Българската социалистическа партия", завърши той.

  Източник: epicenter

Свързани статии