Актуално

На фокус

Светът разпределя афганистанските бежанци: Великобритания приема 20 хил., Уганда - 2000

Светът разпределя афганистанските бежанци: Великобритания приема 20 хил., Уганда - 2000

18.08.2021

Втори фронт

514


Държави започнаха да определят квоти за броя мигранти от Афганистан, които могат да приемат.

Правителството на Великобритания обяви, че до 20 хил. ще получат правото да се заселят във Великобритания през следващите няколко години след превземането на властта в Афганистан от талибаните тази неделя. Съобщението на външното министерство уточнява, че през първата година в кралството ще могат да се заселят 5000 афганистански преводачи и други служители, които са работили за Великобритания. С приоритет според новата схема са също жените, момичетата и други хора, които са в най-голям риск от нарушаване на човешките права и нехуманно третиране от талибаните.

Решение за прием на бежанци взе и Уганда. Източноафриканската държава ще приеме 2000 души, избягали от Афганистан. Решението е взето след искане от американското правителство, съобщи министърката по бежанските въпроси Естер Аниякун пред Би Би Си. Очаква се първата група от 500 афганистанци да пристигне идния вторник.

Уганда е известна с топлия си прием на бежанци. И в момента тя е дом на около 1,3 млн. - най-много от всички африкански държави и третата в света.

Новодошлите афганистанци ще бъдат тествани за COVID-19, преди да бъдат изпратени в центрове, казва Аниякун.

Талибаните се върнаха на власт 20 години след като водената от САЩ коалиция ги свали през 2001 г. Това се случи, след като американците изтеглиха военните си, а това беше последвано и от съюзническите сили. Кабул беше превзет от талибаните в неделя, а това беше съпроводено с паника и опита на хиляди хора да избягат от страната. Местните жители започнаха да напускат още с обявяването на решението на американския президент Джо Байдън за изтегляне на американските военни. Това се случи на 8 юли.

    Източник: offnews

Свързани статии

Левицата