Актуално

На фокус

Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти

Светът изтръпна: Бил Гейтс пуска на свобода насекоми-мутанти

04.05.2021

Втори фронт

3840


Американският щат Флорида одобри нов начин за борба с комарите, които според учените са основните носители на опасни инфекции. Насекомите-мутанти, създадени с помощта на Бил Гейтс, ще бъдат пуснати в САЩ. Това се съобщава на страниците на „NBC News“.

Според изданието американски учени планират да пуснат над 144 000 мъжки комари, които са създадени от Oxitec (Великобритания). Женските кръвосмучещи насекоми ще трябва да се чифтосват със стерилни мъжки, което в крайна сметка ще доведе до пълното изчезване на видовете Aedes aegypti. Този вид се счита за основен разпространител на смъртоносната треска от Денга, жълтата треска и инфекцията Зика.

Епидемиологът Андреа Лийл заяви, че щата Флорида има висока честота на треска от Денга. През изминалата година са регистрирани повече от сто случая на инфекция.

Някои американци са скептични по отношение на използването на „мутантни комари“, но бизнесмени, които са инвестирали значителни средства в проекта, го смятат за обещаващ и печеливш. Например милиардерът Бил Гейтс преди това финансира инициативата с 4,1 милиарда долара, като по този начин й предостави допълнителна технология за генно задвижване.

Независими изследователи смятат, че драматичният спад в популациите на комарите ще засегне други части на хранителната верига. Заплахата от изчезване ще надвисне над някои видове животни, за които летящите насекоми са един от основните компоненти на диетата.

  Източник: onovini.bg

Свързани статии