Актуално

На фокус

Световни лидери участват в онлайн среща за климата

Световни лидери участват в онлайн среща за климата

12.12.2020

БНР

154


Великобритания, заедно с Франция и ООН,  днес е домакин на виртуална среща на високо равнище по въпросите на климата, като британците вече оповестиха, че ще прекратят пряката помощ за проекти за фосилни горива в чужбина.

Във виртуалната среща участват лидерите на около 75 държави и тя се провежда пет години след приемането на Парижкото споразумение за климата. Онлайн срещата идва също след като, заради пандемията от коронавируса, бе отложена срещата на високо равнище в Глазгоу тази година.

Заявеното днес от премиера Борис Джонсън по-конкретно означава, че Обединеното кралство повече няма да осигурява финансиране на проекти за добив на нефт, газ и въглища. Политиката на британското правителство да подпомага проекти за фосилни горива отдавна бе подлагана на критика. След като Великобритания реши да се откаже от проекти, свързани с добив на нефт, газ и въглища у дома, страната бе обвинена в лицемерие, че финансира подобни проекти в чужбина. Иначе британското правителство не крие амбициите си да бъде лидер в похода срещу климатичните промени. Както заяви Борис Джонсън „действията на лидерите по света не трябва да са плахи и предпазливи, а амбициозни“ . Ето защо Великобритания е дала пример и е поела ангажимент да намали вредните емисии на газове с най-малко 68 процента до 2030 година, допълни премиерът.

„Горд съм да заявя днес, че Великобритания ще сложи край на  използването на парите на данъкоплатците за финансиране на проекти за фосилни горива в чужбина възможно най-скоро“, изтъкна Борис Джонсън.

Свързани статии