Актуално

На фокус

Световната банка призовава за ограничаване на инвестициите в газовата индустрия

Световната банка призовава за ограничаване на инвестициите в газовата индустрия

27.02.2021

Втори Фронт

379


Световната банка постепенно трябва да се откаже от инвестиции в проекти с природен газ, след тези с петрол и въглища. За това са призовали високопоставени лица от Европа и Канада в писмо до ръководството на банката, по информация на "Ройтерс".

Без да призовават за отказ от многомилиарден проект за втечнен природен газ в Мозамбик, авторите на писмото до ръководството на Световната банка го посочват като пример за инвестиция в замърсяващо околната среда гориво.

От базираната във Вашингтон институция са потвърдили пред "Ройтерс" за съществуването на писмото, но не са разкрили съдържанието му. Банката е един от най-големите акционери в проекти, свързани с опазването на околната среда. Идния месец се очаква актуализирания план за борба с климатичните промени, пише още "Ройтерс".

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви пред финансовите министри и централните банкери от Г-20, че институцията ще направи рекордни инвестиции в смекчаване на климатичните промени и приспособяването към тях за втора поредна година през 2021-ва.

Източник: БНР

Свързани статии