Актуално

На фокус

Свещеници влизат в COVID отделения

Свещеници влизат в COVID отделения

09.12.2020

Втори Фронт

184


Свещениците и духовниците, които са преболедували COVID-19, ще влязат в лечебните заведения при болните в дните около Коледните празници - от 20 до 26 декември. Духовниците ще помажат тези, които имат желание, ще ги поръсят със светена вода и ще им вдъхнат кураж.

Това стана ясно по време на днешното правителствено заседание, в което участие взе Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Той съобщи, че тази благословия се планира и за Йордановден. Патриарх Неофит е дал благословията си по повод инициативата преди Рождество в лечебните заведения.

По време на днешното правителствено заседание, кабинетът отпусна 2,5 млн. лева за ремонти, реставрация и доизграждане на храмове в страната. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „Св. Йоан Кръстител“ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „Св. Петка“ в Русе, за църквата „Свети Дух“ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм „Св. Ап. Андрей Първозваний“ и за продължаване на строителството на църквите в София - „Св. Стефан“ в Южния парк и „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба“ 2.

Свързани статии