Актуално

На фокус

Суданец уби с нож директора на център за настаняване на бежанци във Франция

Суданец уби с нож директора на център за настаняване на бежанци във Франция

20.02.2021

Mediapool.bg

2017


Директорът на център за настаняване на бежанци в Югозападна Франция е бил убит вчера от суданец, който му нанесъл няколко удара с нож, предаде Франс прес, като се позова на полицейски източник. 46-годишният ръководител на приемния център в По за кандидати за убежище е починал малко след атаката. 38-годишният нападател е арестуван. Суданецът е кандидат за убежище във Франция, но не живее в центъра.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен отиде на мястото на трагедията по-късно. Той поднесе съболезнования на семейството и близките на жертвата.

Нападателят е известен на полицията с прояви на насилие и е бил в затвора, но не е в полезрението на разузнавателните служби, и според източник, близък до разследването, атаката не е смятана за терористичен акт.

По първоначални данни предполагаемият извършител е кандидат за убежище, който не живее в приемния център, но в миналото се е ползвал от грижи в него.

Полицейски и общински източници съобщиха, че мъжът току-що е получил отказ за предоставяне на убежище.

Изпаднала в шок 47-годишна служителка на центъра е била откарана в болницата в По.

Това е ужасяваща трагедия. Още по-стряскащо е, че жертвата е била наета да помага на тези бежанци, каза кметът на По, бившият министър Франсоа Байру, цитиран на сайта на регионалния всекидневник "Репюблик де Пирене".

Съществуващ от дълго време в По, приемният център за кандидати за убежище Изар КОС (Isard COS) има 257 места. Той предлага "цялостна подкрепа, съобразно всяка семейна или лична ситуация" и жилищно настаняване в различни райони на града.

Свързани статии