Актуално

На фокус

Стойчо Кацаров обвини "Пирогов" във фалшифициране на подпис

Стойчо Кацаров обвини

18.07.2021

Втори Фронт

563


„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”.

Това заяви пред "Нова тв" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Преди дни директорът на "Пирогов" Асен Балтов беше уволнен след обвинение за лечение на над 400 пациенти-фантоми. Кацаров твърди, че и той е сред мнимите болни. От болницата обаче обясниха, че той не само е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат клинична пътека, както твърди доц. Атанасов.

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лева?”, попита Кацаров.

Той бе подсетен, че всъщност клиничната пътека е за цироза, но самата диагноза не е такава, а е с код 72 - "Остра или подостра чернодробна недостатчност", която е временно състояние и може да бъде причинено дори от прекомерни дози парацетамол. И всъщност това е причината да се пусне лечение по такава пътека за цироза.

"Ето, пише: "чернодробна цироза". Това е епикризата, издадена от болницата - показа документ Кацаров. - И пише интерстециален нефрит. В това време аз съм абсолютно здрав, даже по това време ходих да карам ски на Боровец. Така че нищо от товау, което е написано тук не е вярно."

По думите му Асен Балтов носи отговорност за подобни фалшиви документи. „Затова го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, мотивира се той.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът.

„Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ”, коментира още министърът, който отново заяви, че кризата с коронавируса не е управлявана правилно.

Източник: в. Сега

Свързани статии