Актуално

На фокус

Стефан Янев: Операцията на Русия в Украйна е война, която продължава от 2014 г.

Стефан Янев: Операцията на Русия в Украйна е война, която продължава от 2014 г.

28.05.2022

Втори фронт

6998


Бившият служебен министър Стефан Янев обяви, че не е вярвал на Кирил Петков, докато самият той е бил служебен премиер. На въпрос по време на гостуването си в предаването на bTV "Тази събота" дали се чуват с настоящия премиер Кирил Петков, той отговори: "Защо трябва да се чуваме?".

"Спомнете си историята с електромобилите и тези инвеститори, които трябваше да дойдат в Ловеч. Задайте си въпроса докъде се разви тази история. Нали работата на журналистите е да се продължават такива "новини". Аз разчитам на факти и аргументи. Фактите не ги виждам. И питам - къде са фактите?", каза лидерът на новата партия "Български възод".

"Управляващата коалиция не може да издържи на ударите на времето и да се справи с проблемите, които се задават на хоризонта. Тя не само не се справя, но и задълбочава проблемите", заяви още Стефан Янев.

"Ако погледнете дневния ред, включително от тази седмица, най-малко два проблематични въпроси или теми се зададоха със сериозна конотация. Първата е националният план за въвеждането на еврото, който някак си между другото беше приет в тишина и спокойствие, без обществено обсъждане. Беше приет с едностранно поведение на коалиционните партньори, които казват: "Ние гласувахме против, ама виждате ли то трябва да върви". Българският лев следващата седмица ще чества 142 години от появяването си като национална валута, а ние закриваме и този елемент", заяви Стефан Янев.

 

Другата тема според него е проектът за така наречения български вариант на закона

"Магнитски". По думите му това напомня за "мракобесните години, за онзи закон за защита на държавата, за който сме учили в учебниците по история". "Когато говорим за законодателство, нека то да бъде много прецизно и да не дават свобода за широка интерпретация, особено когато става въпрос за имуществото на частни субекти", добави Стефан Янев.

Той коментира и спирането на газовите доставки от Русия към България.

„Бих изисквал от съответните специалисти от държавната фирма „Булгаргаз“ да предложат най-доброто решение. Най-доброто решение може да бъде едно или друго, но в крайна сметка трябва да бъде защитен интересът на българските потребители по отношение както на предвидимостта на налични количества, така и по отношение на цената“, каза Стефан Янев. 

Той отбеляза още, че когато искаш да избягаш от зависимост от един доставчик, не бива да се поставяш в зависимост на друг доставчик, а да намериш начин да имаш равнопоставеност.

„Операцията на Русия в Украйна е война. Това е операция от война, която продължава от 2014 г. в Източна Украйна“, заяви още бившият служебен премиер.

„Рано или късно всеки военен конфликт свършва на масата за преговори. Ако и двете страни са в състояние да обявят някакъв вид победа, така че обществото да бъде убедено в правилността на решенията, тогава може да има преговори. Не мога да кажа кога, но дипломацията предстои“, коментира още той.

   Източник: “ГЛАСОВЕ”

Свързани статии