Актуално

На фокус

Стефан Янев допусна служебният кабинет да стане редовен

Стефан Янев допусна служебният кабинет да стане редовен

07.08.2021

Втори фронт

1213


Теоретично е възможно служебният кабинет да стане редовен. Практически е въпрос на допълнителни ходове. Така служебният премиер Стефан Янев коментира в Плиска заявката на БСП, ако е третата парламентарна сила, която получи мандат за съставяне на кабинет, да предложи служебното правителство да стане редовно.

Янев посочи, че още е рано да се обсъжда този сценарий, тъй като първо трябва да стане ясно дали ще бъде избрано правителството на ИТН, а ако това не се случи, предстои и ГЕРБ да получи мандат за съставяне на кабинет.

Ако все пак се стигне до варианта на БСП, "ще трябва да се мине през споразумение - дали коалиционно или на друг принцип, за парламентарна подкрепа. За да е ясно какви са приоритетите и срокът на действие", обясни служебният премиер. Янев посочи и че съставът на служебния кабинет не е монолитен, и министрите нямат задължение "да се движат винаги заедно".

Той коментира и проектокабинета на ИТН. "Разбирам, че се търсят компромиси и възможности. Дано са успешни", каза той. Но подчерта, че начинът на сглобяване на такъв вид мнозинства без ангажименти и приоритети не вещае дългосрочност на проекта какъвто и да е той". България няма опит с плаващи мнозинства. Но ако приемем, че парламентът е готов за това, влизаме в период на непредсказуемост и е трудно да се прогнозира колко би издържало такъв тип управление, допълни премиерът. 

Ако не бъде излъчено правителство и отново се стигне до предсрочни избори, има готовност служебният кабинет да продължи да действа, увери още Янев.

   Източник: СЕГА

Свързани статии