Актуално

На фокус

Starbucks ще плаща транспорта на служители, които искат да абортират

Starbucks ще плаща транспорта на служители, които искат да абортират

17.05.2022

Втори Фронт

280


Starbucks ще възстанови разходите на служителите в САЩ, ако трябва да пътуват на повече от 100 мили от домовете си, за да направят аборт, според циркулярно писмо, изпратено до служителите в понеделник, предава Ройтерс.

Глобалната верига за кафе се присъединява към Amazon и малък, но нарастващ списък от други компании, които предлагат подобна опция, след като някои щати на САЩ налагат по-строги ограничения върху абортите.

Въпросът придоби нова острота, след като “Политико” публикува изтекло проектостановище от Върховния съд на САЩ, показващо, че консервативното мнозинство от съдиите подкрепят отмяната на решението, което легализира абортите в цялата страна.

“Като много от Вас, аз съм дълбоко разтревожена от проекта на становище на Върховния съд, свързано с конституционното право на аборт, което беше установено за първи път по казуса Роу срещу Уейд”, пише Сара Кели, изпълнителен директор на човешките ресурси на Starbucks.

Обезщетението се отнася и за лицата на издръжка на служителите, се казва в циркулярното писмо.

Десетки хиляди хора излязоха на протести в Съединените щати, за да защитят правото на аборт, заплашени от Върховния съд, който изглежда готов да отстъпи половин век след историческото решение за защита на аборта.

Около 450 демонстрации се проведоха в цялата страна, най-големите от които бяха във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Остин и Лос Анджелис.

Протестиращите държаха розови плакати с надпис “Ръце далеч от телата ни!” с викове „Върховният съд иска да убива жени“, „Направете аборт в съда“, докато на големи транспаранти пише „Нашите тела, нашите аборти“.

Във Вашингтон походът трябваше да приключи пред Върховния съд. В Ню Йорк сенаторите от демократите Чък Шумър и Кирстен Гилбранд, както и главният прокурор Летисия Джеймс и кметът Ерик Адамс, оглавиха марша.

Въпреки че е подкрепено от мнозинството от населението, според последните проучвания правото на аборт е разделящ въпрос след историческия “Roe v. Уейд” от 1973 г., който защитава правото на американските жени да прекъснат бременност.

Върховният съд, шест от чиито девет съдии са от консервативни до крайно консервативни благодарение на фаталните назначения от ерата на Тръмп, които нарушиха баланса, се готви да засили правото на аборт през юни.

Ако бъде прието, ще даде на американските щати правото да забранят абортите.

Източник: bg-voice.com

Свързани статии