Актуално

На фокус

Starbucks ще напусне Русия и затваря 130 лицензирани кафенета

Starbucks ще напусне Русия и затваря 130 лицензирани кафенета

24.05.2022

Втори Фронт

1491


След 15 години работа в Русия, Starbucks ще напусне пазара, присъединявайки се към компании като McDonald's, Exxon Mobil и British American Tobacco, които се оттеглят напълно от страната.

В понеделник кафе гигантът обяви, че вече няма да има присъствие на марката си в Русия. Starbucks има 130 обекта в страната, които представляват по-малко от един процент от годишните приходи на компанията. Всички те са лицензирани обекти, така че самата компания от Сиатъл не ги управлява.

Starbucks заяви, че ще плаща на близо 2000 руски работници в продължение на шест месеца и ще им помогне да преминат към нови възможности извън веригата кафенета.

Както потребителите, така и инвеститорите притискат западни компании като Starbucks да прекъснат връзките си с Русия, за да покажат несъгласието си с войната на Кремъл с Украйна, но разтрогването на лицензионните сделки отнема време. От 8 март Starbucks преустанови всякаква бизнес дейност със страната. Паузата включваше изпращане на всички продукти на Starbucks и временно затваряне на кафенета.

В последните си тримесечни резултати, публикувани в началото на май, компанията не оповести финансовото въздействие на спирането на бизнес операциите. Бившият главен изпълнителен директор Кевин Джонсън беше обещал да дари лицензионните такси от руския бизнес за хуманитарни каузи. Но това със сигурност е по-малък финансов удар от този, нанесен на Макдоналдс, който е в Русия от над 30 години.

Гигантът в сферата на бързото хранене заяви, че спирането на дейността му в Русия и Украйна му е струвало 127 млн. долара през първото тримесечие. Двата пазара са съставлявали 9% от приходите му през 2021 г. Компанията е имала приблизително 850 ресторанта в Русия, повечето от които са били управлявани от компанията вместо от лицензианти.

В четвъртък McDonald's обяви, че ще продаде тези обекти за неразкрита сума на сибирски франчайзополучател, който ще ги управлява под нова марка.

Източник: Glasove.com

Свързани статии