Актуално

На фокус

Станимир Стоянов: Какво се върти в главата на президента Радев

Станимир Стоянов: Какво се върти в главата на президента Радев

24.02.2021

Станимир СТОЯНОВ

743


Без никакво съмнение президентът Румен Радев има поне три непосредствени цели:
1. Втори президентски мандат
2. Превръщането на Бойко Борисов във второстепенен политически играч
3. Пряко влияние върху изпълнителната власт

С известно съмнение можем да допуснем, че си поставя поне още три стратегически:
1. Пропрезидентски партии или пропрезидентска коалиция
2. Препараметриране на политическото пространство
3. Президентска република или пряко овладяване на изпълнителната власт

В тази рамка си струва да анализираме и решението му да обяви кандидатурата си за участие в президентските избори през есента, преди да са се състояли пролетните парламентарни. Очевидно това действие цели, от една страна, окончателно да го превърне в обединителна фигура на разединената парламентарна и извънпарламентарна опозиция, а от друга - да го утвърди като единствена персонална алтернатива на "едноличния режим" на Бойко Борисов.

Така погледнато, таймингът за обявяване на решението за борба за втори мандат си е по стандарта на боен пилот. Тук е мястото да припомним, че на 40-годишна възраст Румен Радев завършва с отличие в САЩ Air War College, с магистратура "Стратегически инициативи". За сравнение Бойко Борисов на 30 години защитава докторска дисертация "Психофизическа подготовка на оперативния състав на ППО за действие в екстремална ситуация на пожар".

Президентът няма как да не разбира, че към днешна дата е генерал без армия, докато Премиерът разполага с действаща в екстремални условия противопожарна команда.

От друга страна, Румен Радев сякаш вече си е сформирал щаба от представители на 4-5 либерални (според някои чисто соросоидни) тинк-танка. Сред тях има експерти които считат, че при определени обстоятелства на 4 април 2021 г. Пилота може да удържи победа 3 в 1 над Пожарникаря: да вкара Борисов в опозиция, да си гарантира втори президентски мандат и да получи влияние върху изпълнителната власт.

В случай че нещата се объркат, от щаба на Радев имат и "План Б".
Ако ГЕРБ стане първа политическа сила с предвижданите от социолозите около 25% от гласувалите избиратели, още от 5 април хората на Радев започват коментари от рода 75% от българите гласуваха срещу ГЕРБ, 70% от народа не понася правителството на Борисов.

Ако ковид-пандемията свали избирателната активност под 50%, под въпрос ще се поставя въобще легитимността на управление, завоювано с 10-12% от гласовете на населението.

Всеки внимателен наблюдател ще открие подготовката за подобни опорки от първия ден след огласяване намерението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

Целта на "План Б" е да се вдигне нова протестна вълна през пролетта, която да доведе до избори 2 в 1 през есента. Тогава експертите от либералните тинк-танкове мечтаят да видят марганизирането на ГЕРБ и полета на "Демократична България" и "Изправи се.БГ-Мутри вън!" към властта на крилете на президентския самолет.

Ако нещата се получат по един от тези два сценария, Румен Радев ще получи 5 комфортни години, за да реализира същинските си стратегически инициативи: сформиране на собствена избирателна армия от пропрезидентски партии или коалиции, препараметриране на политическото пространство и президентска република.

Възможен е хибриден вариант "ала Макрон". Пропрезидентска коалиция от типа "Република, Напред" и Румен Радев… премиер! А пък ГЕРБ + БСП + ДПС = максимум на 25%.

Големите партии са в сложна ситуация и поради факта, че президентът сега има симпатизанти сред поддръжниците на всяка от тях.

И ако изходът на Борисов е в пряката конфронтация, на Доган-Карадайяъ, след сближаването с Ердоган, в директното дистанциране, то Корнелия Нинова няма как да реши, поне засега, нещата "по-мъжки".

Преди старта на кампанията за изборите на 4 април консервативните крила доминират и в ГЕРБ, и в БСП, и в ДПС.

След избора на Джо Байдън за президент на САЩ започва преориентиране на въздействието на геополитическите вектори в Европа, на Балканите и в България.

В щаба на Румен Радев не изключват, че вятърът на промяната може да разклати, при определени следизборни въздействия отвън, позициите на всеки един от сегашните партийни водачи. Което от своя страна допълнително да облекчи либералния поход на Радев към втори мандат и потенциално към изпълнителната власт.

Въртят се такива мисли в главите на президентски съветници! Те обясняват защо Радев едновременно напряга и трите системни политически партии и техните лидери.

Авторът Станимир СТОЯНОВ е основател на Международна Академия за Високи Постижения "Сър Исак Нютон". Един от най-мащабните европейски мислители, визионер от глобален мащаб, с афинитет към футурологията. Адепт на културата на постижения в България и в Европейския съюз.


 Източник: epicenter
 

 

Свързани статии