Актуално

На фокус

Стадионът красавец на Борисов ще прилича на нищо и половина

Стадионът красавец на Борисов ще прилича на нищо и половина

07.05.2021

Втори фронт

1340


С всеки изминал ден хвалбите на премиера в оставка Бойко Борисов за стадион "Христо Ботев" в Пловдив стават все по-несъстоятелни. Както е известно, през февруари м. г. правителството отпусна 25 млн. лв. за довършването на футболното съоръжение и 12 млн. лв. за друг от стадионите в Пловдив - "Локомотив".

На 11 април т. г. Борисов се похвали, че с тези 25 млн. лв. ще бъде завършен стадион, на който да се играе финал от европейските клубни турнири. Още в края на същия месец обаче зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев призна, че средствата ще стигнат само за завършването на две трибуни - сектори А и Г.

Ситуацията обаче се оказа още по-притеснителна. Пред сайта "Пловдив 24" Илиян Филипов - собственик на фирмата ПИМК, която спечели конкурса за довършване на стадиона, даде допълнителни разяснения за въпросните 25 млн. лв., дадени от държавата. Според него, парите няма да са достатъчни да бъдат сложени козирки дори и на двата сектора, които ще бъдат завършени.

Няма да има средства също за седалки и обновяване на футболния терен - надеждите за тях са да бъдат финансирани от общинския бюджет. В допълнение - осветлението ще бъде на временни пилони. Той посочи и точната сума, необходима за довършване на стадиона - още 22,7 млн. лв. без ДДС.

"С тези средства (б.ред. - въпросните 25 млн. лв.) козирка по никакъв начин не може да бъде изпълнена. Тя е едно от най-скъпите неща в проекта. Осветлението ще бъде на временни пилони. Тези пилони ще бъдат поставени на мястото на анкерите за металната конструкция. В момента все още чакаме това становище от конструкторите. Има осигурени 21 млн. без ДДС, а поръчката е за 43,7 млн. без ДДС. Аз няма как с 21 милиона да направя обект за 43,7 милиона.

Иначе се справяме перфектно със сроковете за стадион "Христо Ботев", нямаме проблем. Забавиха ни някои неща по проекта, за да можем да изпълним изискванията за лиценз за мачове от Първа лига. Загубихме около два месеца в това да преценим кое да го има, кое да го няма, за да може да се получи Акт 16. В това отношение доста неща се мислят и се препроектират. Ясно е, че парите за цялостното довършване не са налични. Отпуснатите 25 млн. лева с ДДС ще стигнат за лицензирането на стадиона за мачове в Първа лига, ако общината си изпълни ангажимента за седалките и за тревното покритие", коментира Филипов.

Засега са ясни две неща - мечтите на Борисов за голям европейски мач на "Христо Ботев" се отлагат за неопределено време. И също така - "Ботев" (Пд) все пак ще може да домакинства в мачове от вътрешното първенство от февруари или март 2022 г. Но на стадион с две трибуни, без козирки и при условие, че общината ще отдели средства за седалки и терен.

Източник: СЕГА

Така би трябвало да изглежда завършеният стадион на "Ботев" (Пд).

Свързани статии